Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, nevíte prosím jak na to?
Mám danou matici
5 5 3 35
5 4 3 32
1 1 5 29
5 6 7 a
mám zjistit "a" tak, aby matice měla hodnost 3 a determinant byl 0
Zdravím,
pokud je ještě aktuální - úloh tohoto typu je fóru hodně, pohledej např. "matice s parametrem" apod. Co musí platit, aby matice měla hodnost 3?
Ale to mi není jasné - pokud matice bude mít hodnost 3, potom nebude čtvercová a nejde sestavit determinant. Je tak? Děkuji.
↑ jelena:
Ta matica je stvorcova z definicie a teda ma (nejaky) determinant. Hodnost 3 znamena, ze ma prave 3 linearne nezavisle riadky (alebo ekvivalentne stlpce). Ak to nastane v matici ktora je 4x4 tak uz nutne musi byt determinant =0.
Uloha je skor otravna "kalkulackovska". Vo W|A sa da zratat determinant
http://www.wolframalpha.com/input/?i=de … %2Ca%7D%7D
teda ak ma byt determinant =0 tak potom
cize
a teraz treba overit, ci v tomto pripade ma matica hodnost =3, alebo nie (v tom pripade by uloha nemala riesenie).
↑ Brano:
a tak, děkuji, tedy měla bych (nebo spíš kolega ↑ Piskotik: měl) začínat od konce dotazu (tedy moje úvaha není ve správném směru).
Hodnost 3 znamena, ze ma prave 3 linearne nezavisle riadky (alebo ekvivalentne stlpce).
ano, to je mi jasné (ten ? mám jen pro pokračování diskuse). Ale zpětná souvislost s determinantem mi jasná zřejmě nebyla. Děkuji.