Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám spraviť tuto úlohu: Určte približne priemer kyseliny olejovej (C17H33COOH) : A) určením hrubky monomolekulovej vrstvy,
B) výpočtom z molovej hmotnosti za predpokladu, že molekuly maju tvar guľôčky (hustota= 900kg/m3)
Postup cvicenia:
1.Pripravili sme si roztok kyseliny olejovej v lekarskom benzine zriedeny v pomer 1:2000.
2.Pomocou odmerneho valca a injekcnej striekačky zistime počet kvapiek N v 1cm3 roztoku. Meranie opakujeme 10-krat a určime pravdepodobny počet kvapiek v 1cm3 roztoku. ( vyšlo nám 48,3).
3.Vyjadrite objem V1 jednej kvapky roztoku a objem V kyseliny olejovej v jednej kvapke roztoku.
4.Do misky nalejeme vodu a na povrch nasypeme biely prášok. Pomocou striekačky kvapneme do stredu misky jednu kvapôčku roztoku.
5.Odmerajme priemer D kruhovej olejovej škvrny 10x v rôznych smeroch. Vypočítame pravdepodobnu hodnotu priemeru ( vyšlo nám 17,2 cm)
6.Vypočítame obsah S kruhovej vrstvy kyseliny olejovej - 
7.zo vzťahu d=V/S vypočítajte priemer molekuly kys. olejovej
8.Vypočítame priemer D molekuly kys. olejovej pomocou molovej hmotnosti a jej hustoty za predpokladu, že molekuly su gulôčky.
moj postup: 
17,2cm= 0,172m

d=V/S
V=S.d
V=0,0232m2. 0,172=0,0039904
Mr=12.18+1.34+16.2= 281
ρ=900kg/m3 M=282.10^(-3)
dalej neviem a neviem, či je toto vobec dobre.
Zdravím,
pokud jsem rozuměla správně, hlavní dotaz se vztahuje k:
B) výpočtom z molovej hmotnosti za predpokladu, že molekuly maju tvar guľôčky (hustota= 900kg/m3)
1 mol kyseliny olejové má molární hmotnost M_r=282.10^(-3) kg/mol (nekontrolovala jsem Tvůj výpočet). Zároveň jeden mol obsahuje počet částic (molekul) N_A, můžeš určit hmotnost 1 molekuly, přepočítat přes hustotu na objem a potom přes vzorec pro objem koule zjistíš poloměr (průměr) molekuly.
Je to, co jsi potřeboval? Děkuji.
↑ spawn99:
Ty jsi nepoužil počet molekul ↑ příspěvek 2:. Tedy ještě nemáš objem 1 molekuly. Překontroluj, prosím.
↑ spawn99:
výpočty na kalkulačce jsem nekontrolovala, ale tak nějak by to mohlo být, jen pro pořádek vzorec
. Vychází to řadově srovnatelné s druhou metodou? Děkuji.
a hore som zistil, že musim spravit ten obsah toho fleku zo vztahu
a to je 
tejto casti nechapem :
a este som zistil, ze tam musim videlit tym 2000 , ale neviem preco?
to je nejak 0,02:2000= 1,035.10^(-5)=objem oleja v 1kvapke
a musim vypocitat priemer zo vztahu d=V/S a to je 
↑ spawn99:
V kapce bylo 1:2000 (olej:benzin), proto jste ještě podělili 2000, abyste dostali jen olej.
Potom byste měli najít průměr molekuly jako výšku vrstvy (vrstva je válec s podstavou
). Tedy
.
A někde z údajů, že v 1 cm^3 vám vyšlo 48,3 kapek, bys měl mít 
Tento výpočet jsem nerozluštila. Co to je? Děkuji.