Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý den všem,
chtěl jsem se zeptat, když mám kvadratickou formu ve tvaru součinu čtverců, jak poznám zda je daná forma
pozitivně definitní, negativně definitní, semidefinitní,negativně semidefinitní a indefinitní..
je mi jasný že je to podle nějakých znamének ale nevím podle jakých..jestli podle těch co jsou před závorkou nebo těch co jsou v těch závorkách
například jak je to u těchto příkladů?:

Budu moc vděčný pokud mi někdo poradí..díky
zase žádná odpověd?:-( co nás to učí když to nikdo nevi:(
asi podle těch co jsou před závorkama. Existují lineární transformace které z těch forem udělají
po řadě 

první je pozitivně definitní, druhé dvě indefinitní.
ale viděl jsem to naposled před deseti roky :)

Tahle věc se u nás dělá až v lingebře dvojce a já jdu po vánocích dělat zkoušku z jedničky, ale z toho, co je na wiki bych soudil, že první je pozitivně semidefinitní (u prvního kvadrátu má znaménko + a pak jsou tam ještě schované 2 s koeficientem 0).

Co se týče indefinitnosti druhých dvou, v tom problém nevidím. Ale že je ta první jen SEMIdefinitní, o tom jsem celkem přesvědčen.
Z Wiki:
Kvadratická forma se signaturou (n, k, z) se nazývá:
* pozitivně definitní, je-li n = z = 0.
* pozitivně semidefinitní, je-li z = 0.
* negativně definitní, je-li n = k = 0.
* negativně semidefinitní, je-li k = 0.
* indefinitní, je-li k, z > 0.
Signatury našich tří forem jsou (chápu-li význam toho slova dobře) po řadě (2,1,0), (1,1,1),(0,2,1)...
Jojo, uteklo mi to , ta prvni je podle mne skutecne pozitivne semidefinitni. stačí vzít x_1=1, x_2=1 a x_3=-2. Kvadratická forma je nula, ale není to nulový vektor.
Omlouvám se za zavádějící informaci, byl to překlep, nebo jsem si to pořádně nezkontroloval :(
A děkuji za upozornění. No dělám si ostudu, měl jsem si vymyslet nějakou přezdívku a ne pravý jméno :(((

robert.marik napsal(a):
A děkuji za upozornění. No dělám si ostudu, měl jsem si vymyslet nějakou přezdívku a ne pravý jméno :(((
Kdybych se měl kvůli každému svému překlepu na tomto fóru stydět, asi už bych tu moderátora dávno nedělal ;) Jsem rád, že jsi na tuto otázku odpověděl, sám jsem se k tomu nemohl rozhoupat. Jak jsem psal výše - ve škole jsme se k definitnosti nedostali a z toho, co je na wiki, mi to úplně jasné taky nebylo.
Děkuji všem za odpoved..snad jsem to uz pochopil..a snad jsem i pochopil ze se z ty inercie(signatury) da vykoukat zda jsou matice kongruentní a případně i to o jakou kuželosečku či kvadriku se jedná..
fakt nechapu ze to berem tak hodne podrobne v předmětu Lineární algebra 1 v prváku...je toho dost no