Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím
našel by se někdo, kdo mě vysvětlí rozdíl, když odhaduji střední hodnotu a znám či neznám rozptyl základního souboru
když rozptyl neznám vzorec
aritmetický průměr - Sn/odmocnina n * t 1-(α /2) * (n-1); aritmetický průměr + Sn/odmocnina n * t 1-(α /2) * (n-1);
když ho znám
aritmetický průměr - σ /odmocnina n * u 1-(α /2) ; aritmetický průměr + σ /odmocnina n * u 1-(α /2) ;
nepoznám, který vzorec mám vybrat, když např. v zadání je směrodatná odchylka, což Sn = σ
prosím porad! Děkuji
↑ koníček42:
Sn je vyberova smerodatna odchylka. Sigma je skutecna smerodatna odchylka, ktera byva kdyz tak zadana, nebo rozptyl. Vyberovou dopocitavas z toho nahodneho vyberu.
↑ Creatives:
A mohla bys se zeptat, když mám příklad
Automat vyrábí pístové kroužky o daném průměru. Pi kontrole kvality bylo náhodně vybráno
80 kroužků a vypočtena směrodatná odchylka jejich průmru 0,04mm. Odhadntěe 95%-ní
levostranný interval spolehlivosti pro rozptyl a směrodatnou odchylku průměru pístových
kroužků
víme, že
n=80
S^2n = 0,016
α = 0,05
po dosazení do vzorce
máme
79* 0,016/ chi 0,975(79) ; 79* 0,016/ chi 0,025(79)
otázka...jak mám najít v tabulce hodnotu 79, když největší hodnota je tam 50?
děkuji
↑ koníček42:
Například v excelu. Pro určení kvantilů chí kvadrát rozdělení. =CHIIV(pst;volnost)
=TINV(pst;volnost) studentovo rozdělení
ovšem v zadání máš levostarnný interval. Tudíž nebude to alfa/2 ale pouze alfa a ten interval bude samozřejmě jiný.
↑ Creatives:
takže jsou nějaké výjimky, pro případy, kdy tu hodnotu nemůžeme najít v tabulce?
nešlo by to trochu blíže vysvětlit, prosím..excel jde mimo mně, tohle je čistě počítání a nepotřebuji to vyjadřovat v excelu
↑ koníček42:
rozdělení se pro
blíží normálnímu rozdělení (s příslušnými parametry), odtud se dají určit přibližný kvantily