Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pozreli by ste mi tento priklad a pripadne povedali kde mam chybu?
Vychadza mi to viac menej spravne, len znamienko naopak.
Spoctete integral:
kde S je plocha v 1. kvadrantu ohranicena grafy funkcii:
a 
Nakreslim si teda obrazok plochy S:
A idem si zhotovit integral a zistit medze tychto integralov:
Ked chcem vnutorny integral, tak sa musim pozriet na x. Z obrazka mi vychadza ze medze integralu dx by mali byt 0 a 1. Ok.
Co sa tyka integralu vonkajsieho, a teda dy, pozriem si funkcie. To teda budu y=x a y=x^2 a teda integral ma vyzerat takto: 
Co nejde vycislit. Tak teda si chcem zamenit integracie.
Idem na to takto: nemusim predsa menit poradie, pozriem na obrazok a viem ze pre vnutorny integral mozu byt medze vlastne funkcie X cize
a
a vonkajsi integral dy bude vlastne len od 0 do 1 takze vysledny integral mi vychadza: 
Avsak to po vycisleni vychadza -1/40. Kde mam chybu prosim? Ma to byt 1/40.
Vycislit to pochpitelne jde, ale tento dvojnasobny integral nijak nesouvisi s dvojnym integralem v zadani.
↑ kaja.marik:
A mohli by ste mi este vysvetlit prosim aky v tom je rozdiel? Ja na to idem vzdy tak, ze sa proste pozriem na graf a podla toho ci dam vnutro dy alebo dx tak si pozriem od kial pokial je jedna z premennych a druhu skusim opisat funkciou. Ale zjavne mi nieco nedochadza.
Rozdil mezi cim ? Chyba je v te uvaze na zacatku. Nejdriv stanovuji meze pro vnejsi integral.
↑ milwoukee:
Ahoj. Základem je (třeba pomocí obrázku) popsat analyticky tu možinu
:
,
aternativně
.
odtud by měl být způsob použití Fubiniovy věty jasný.
První vyjádření vede na
, druhé na
. ,