Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Mám příklad.
Určete rovnici roviny
, která leží ve svazku rovin určeného rovinami
a
a je rovnoběžná s přímkou 
.
Řešil jsem to takto, ale zřejmě to nebude zcela správně:

volíme

Teď si kladu otázku, co s tím, když tam je za
ještě
.
↑ Fobl:
Dobrý večer, řekl bych, že výpočet není v pořádku.
Ze svazku rovin máte vybrat rovinu rovnoběžnou s přímkou p. To znamená vybrat rovinu, jejíž
normálový vektor je kolmý na směrový vektor přímky p. Čili podmínku pro určení konstant alfa1,
alfa2 stanovíte tak, že skalární součin normálového vektoru roviny a směrového vektoru přímky
položíte = 0.
↑ Fobl:
Jak jsem uvedl - ze svazku rovin máme vybrat rovinu
, jejíž normálový vektor
je kolmý na směrový vektor přímky p. Vycházejme ze stavu Vašeho výpočtu roviny
:
Koeficienty u x, y, z v této rovnici roviny jsou úměrné složkám jejího normálového vektoru
.
Z rovnice přímky
určíte složky jejího směrového vektoru 'v' = (1,-1,-1).
Má-li být rovina
rovnoběžná s přímkou p, pak skalární součin
, čili:
, takže např.
, a rovnice roviny 
(pokud jsem se nespletl) vychází 2x - 38y + 40z + 15 = 0.
↑ Fobl:
Nic tam nechybí. Píšu, že se jedná o koeficienty u proměnných x, y a z. Vždyť s ohledem na definici skalárního součinu ani není proč a kam nějaký výraz přičítat.
Dobrý den.
Myslel jsem si, že do této rovnice dosadíme složky směrového vektroru (1,-1,-1)
a po té nám vyjde
, jelikož když koukám do skript, tak jsem to měl uvedené tak u jiných příkladů, že jsem si za x,y,z dosadil a všechny ostatní výrazy v takovéto rovnici
zůstaly, čímž mi vyšlo: 
a výsledná rovnice mi vyšla
.
↑ Fobl:
Ne, nejde o dosazování složek směrového vektoru přímky do hledané rovnice, takto by vyšel nesmysl.
Normálový vektor roviny (jehož složky jsou úměrné koeficientům rovnice u promměnných x, y a z) musí
vyhovovat podmínce nulového skalárního součinu se směrovým vektorem přímky p, pak bude hledaná
rovina s touto přímkou rovnoběžná.
Konec konců, co Vám brání ověřit si, které řešení roviny je rovnoběžné se zadanou přímkou?