Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ CL:
Čakám už dlhšie, kto sa pustí do tejto úlohy, mňa by tiež zaujímalo riešenie. Nemám taký dobrý pocit, že to bude elementárna funkcia. Nemám ani dostatočný aparát na riešenie tejto úlohy, ale možno ti pomôžem. Funkcia
nie je prostá. Preto neexistuje jednoznačná inverzná funkcia. Možno odhadnúť len na prostej časti. Konkrétne s touto funkciou ti nepomôžem. Dokonca mám problém vypočítať inverznú k
Riešenie tejto skúsim odhadnúť cez Lambertovu W funkciu:
Prosím skúsenejších účastníkov o kontrolu môjho postupu.
↑ lukaszh:
To, co jsi napsal ty, to je pouze přepis funkce y=f(x) pomocí Lambertovy funkce W(x). S tím souhlasím, ale pokud se chce najít inverzní funkce, je zapotřebí psát trochu pozměněnou verzi tvého přístupu, totiž takto:
Odtud tedy inverzní funkce 
Co se týče funkcí v původním příspěvku, tak tyto se nedají dokonce řešit ani přes Lambertovu funkci. Maple vyhodil výrazy, kde je zapotřebí řešení jakýchsi transcendentních rovnic, což jsme museli čekat, pokud pohlédneme na zadané funkční předpisy.
↑ Marian:
Dík za doplnenie :-) Len tak pozerám na predchádzajúce príspevky od ↑ CL:, ale nevyzerá to na žiadneho vysokoškolského docenta, ktorý by sa chcel poradiť o riešení. Ale na druhej strane pochybujem, že sa pomýlil v zadaní hneď dvakrát. Neviem, či takéto príklady sú obvyklé.
Až teraz keď si to čítam spätne, tak som vypočítal z inverznej inverznú :-) Teda som sa dokopal na to isté.
↑ lukaszh:
Ano, de facto. Ale ani není třeba chodit pro tak komplikované slovní spojení jako je inverzní funkce k inverzní. Totiž aplikoval jsi jisté úpravy a vyseparoval jsi "y". Na druhou stranu, na začátku bylo "y" dáno, tudíž musel si dostat pouze jiný zápis původní funkce.
Zdravím vás :-)
nemohlo být zadání takto: "Najdete derivaci inverzní funkce?"
↑ lukaszh:
Rozhodně budu držet palce k již dnešní zkoušce, hodně zdaru :-)
↑ lukaszh:
Ne opravdu nejsem VŠ docent... :)
Tento příklad jsem dostal jako program v 1.ročníku VŠ (v zadání jsem chybu neudělal).
K poznatku, že by se dala najít inv. funkce jen na části def. oboru jsem dospěl taky.
Přesto děkuji všem za zájem a snahu!