Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Téma jsem již otevřela,
zde je jedna z možností (poslat x v jmenovateli pod odmocninu - to nebude dobré, zapomene se na absolutní hodnotu) a opět rozšiřovat zlomek (pod odmocninou) ve stejném směru.
EDIT: nebudu posílat x pod odmocninu, jen rozšířím pod odmocninou zlomek
co třeba takhle?
a=2b
:D vzhledem k tomu, že podle wolframu to tak nevyjde, navíc dokonce že ta limita ani neexistuje (oboustranná), tak si myslím že sem asi někde udělal chybu
↑ Freedy:
Zdravím,
řekla bych, že jsi trochu překombinoval (můžeš zůstat u 5x, potom poloviční je 2,5x), ale podstatnější bude, že odmocňuješ bez úvahy o znaménku sin zleva a zprava od 0.
↑ ttt_:, ↑ Freedy:
Zdravím oba,
oba nemáte absolutní hodnotu ↑ příspěvek 5:, ale také jsem opravila svůj návrh o poslání x pod odmocninu, protože tak bych také zapomněla uvažovat různé znaménko sin(x) nalevo a napravo od 0. Zbytek o rozšíření platí.
↑ Freedy:
pořád si myslím, že více takových substituci vede ke zbytečnému přehlédnutí (a je až moc podezřele, jak hned pracuješ s ) odkud jsi to uviděl hned na začátku úpravy? Děkuji.
Pracuju s tím proto protože je tam cos(5x) = proto pětka
a protože chci mít dole odmocninu ze dvou, abych mohl použít vzorec:
Tak dal sem tam nejdřív 20 jenže sem si neuvědomil že:
Nevidím na tom nic zázračného že mě to dopadlo. Samozřejmě že sinus je nalevo a napravo od nuly s rozdílným znaménkem, takže by to chtělo asi nějak ošetřit tou absolutní hodnotou. Ono ve výsledku vyjde 5odmocnin ze dvou / 2 jenže + a -. Takže ta absolutní hodnota by se tam asi hodila
↑ Freedy:
já na tom ani nic zázračného nevidím, jen mi to příliš připomíná výsledek z WA, tak to vypadá jako cílená cesta.
Absolutní hodnota je ze vzorce pro poloviční úhel (já při své úpravě také nesmím zapomenout na absolutní hodnotu, protože budu odmocňovat. ale moje původní úprava poslat x pod odmocninu by tento moment skryla z pozornosti, což není OK).
Existuje takový nástroj FMEA a ten říká, jak máme uvažovat příčiny a následky poruch (a opakuji - zde více substitucí je zdroj problémů). Ale horší zdroj je opomenutí absolutní hodnoty.
Kdybych se na ten podíval nebo nepodíval, úvahu sem měl od začátku jasnou, použít vzorec na sin x/2. Jen si prostě myslím že 4 je odmocnina ze dvou a to je špatný.
Poznamka: Najprv je trochu divine ze ↑ simushka8: nevyjadril nic o tom ako sa pokusil dostat k vysledku ...
Navrhuta metoda kolegamy pochopitelne vedie k vysledku, ak pouziju poznamky co im dala kolegina Jelena.
Inac trochu rychlejsia cesta k vysledku moze pouzit toto
No vsak ani tu sa nesme ignorovat , ze pre kazde realne
ako to vyjadrila kolegina Jelena ( ktoru pozdravujem).
Ahoj ↑ jarrro:,
Odpadnu, lebo tvoj zapis vyuzil presne jej definiciu.
Alebo mozes argumentovat aj takto : akoze preto
ma to iste znamienko ako
.