Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 11. 2013 13:27

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Meze integrálu

Dobrý den, potřeboval bych pomoci, nebo spíše ověřit, jestli je můj postup pro stanovení mezí správný:
Mám určit integrál na obecné množině, kde jedno z omezení je zadané $0\le y\le x$ v celé úloze se nabízí přejít do válcových souřadnic, tedy po převodu mám z této podmínky $0\le r\sin (\alpha )\le r\cos (\alpha )$ kde vím že r je kladné vždy takže dostanu pouze $0\le \sin (\alpha )\le \cos (\alpha )$ a jiné omezení pro $\alpha $ není mohu tedy usoudit, že $\alpha \in (0,\frac{\pi }{4})$ ? Nebo musím vzít v úvahu nějak nějakou proměnou mez pro $\alpha$ ?
Předem děkuji za pomoc!!! :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Optix)

#2 19. 11. 2013 15:48 — Editoval Rumburak (19. 11. 2013 16:02)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Meze integrálu

↑ Optix:

Zdravím.  Jak stále opakuji, rozhodujícím krokem je nalézt analytické vyjádření té množiny $A$ ve tvaru

$A  = \{[x, y] \in \mathbb{R}^2  :    V(x, y)  \}$  ,

kde $ V(x, y)$  je (v typických případech)  nějaká soustava nerovnic s neznámými $x,  y$ .  Jakmile
tuto soustavu určíme, pak poměrně snadno lze postupovat dále, buďto rovnou k Fubiniově větě nebo
aspoň k substituci.

Ze samotné podmínky  $0 < \sin (\alpha ) < \cos (\alpha )$  na $(0,  2\pi)$ samozřejmě  plyne $\alpha \in (0 , \pi/4)$,
ale nějaká další podmínka by případně mohla z toho něco ubrat.  Napiš sem celé zadání té množiny a uvidíme.

#3 19. 11. 2013 16:18

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Meze integrálu

v pořádku pokud z toho takhle plyne že alfa je v tomto intervalu, pak to je přesně to co jsem potřeboval, víc omezení pro alfu v soustavě nebylo, jen jsem byl překvapen že použití polárních souřadnic mi danou množinu zarovnalo do hezkého obdélníku. Takže děkuji za kontrolu!! :)

Zápatí