Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2013 11:21

Bibo
Zelenáč
Reputace:   

Nejkratší cesty v orientovaném grafu - počítání cest

Mám za úkol vymyslet algoritmus pro spočítání celkového počtu cest v acyklickém orientovaném grafu. Našel jsem si i nejspíše správné řešení (je tam i zadání):http://hscc.cs.nthu.edu.tw/~sheujp/lect … l/hw16.pdf

Tady je obrázek, na kterém si to zkouším:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/50974_24_2_4.png

Ale trochu v tom tápu, tak bych si chtěl jen některé věci doplnit. Pokud to správně chápu, tak B(v) je číslo udávající počet orientovaných cest, které začínají ve v. Je to tak nebo se to česky říká jinak?

Z příkladu bych si třeba mohl vzít vrchol t, u kterého je číslo 8, a chápu to správně, že je to spočítáno jakože si vycházím z bodu t a jdu všemi možnými směry a zkouším všechny možné cesty, které z t vychází (spočítám si kolik je na cestě hran) a nakonec přičtu ještě 1? Výpočet: tz: 1 hrana + tyz: 2 hrany + txyz: 3 hrany + txz: 2 hrany (ovšem protože, když je to společná s txyz, tak se znovu nepřičítá? tedy jenom 1 hrana) = 7 a k tomu tedy přičtu ještě 1 za prázdnou cestu.   

D(v) vlastně ani nevím, jak spočítat. V tom algoritmu je to napsáno jako počet orientovaných cest po v v topologickém pořadí, ale dost dobře si nedovedu představit co to znamená.

Nakonec by mě zajímalo co vlastně dostanu za výsledek. Vím, že by to měl být ten celkový počet cest, ale bude to podle mě celkem velké číslo a co přesně znamená? Znamená to, že například v mém obrázku pro D(r) (vrchol úplně vlevo) tam budou všechny cesty a to ještě i třeba jenom cesta st nebo musí začínat v r? Tedy rs, rst apod.?

#2 18. 11. 2013 10:15

Bibo
Zelenáč
Reputace:   

Re: Nejkratší cesty v orientovaném grafu - počítání cest

Není nikdo, kdo by mi s tímhle pomohl?

#3 20. 11. 2013 12:30

Luco
Škola: FAV ZČU
Pozice: student
Reputace:   

Re: Nejkratší cesty v orientovaném grafu - počítání cest

↑ Bibo:

Myslím, že by jsi si to zadání měl ujasnit se zadávajícím. "Celkový počet cest" je trošku relativní. V tvém obrázku by to podle mě měl být právě počet cest z vrcholu r.

Zápatí