Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2013 21:46

davidk91
Zelenáč
Reputace:   

Posuvná vazba - mechanika

Zdravim všechny :)
V práci, kterou řeším (mechanika )jsem narazil na posuvnou vazbu /neposuvnou/. Co jsem vyčetl ze skript tak jednou jsem narazil na to, že přenášela pouze reakce, opačného působení, které leží na stejné nositelce. Pak jsem ovšem narazil na to, že přenáší i moment. Může mi někdo vysvětlit, kdy je to tak a kdy zase jinak? Děkuji
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/07557_IMG_20131118_214244.jpg

#2 19. 11. 2013 10:00 — Editoval FliegenderZirkus (19. 11. 2013 10:00)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Posuvná vazba - mechanika

Taky zdravím,

ptáš se na vazbu mezi tělesy 2 a 3? Ta je skutečně posuvná, té poznámce /neposuvná/ nerozumím... Tato vazba přenáší jednak normálovou reakci (kolmou na vazbu, tj. na těleso 2) a také moment. Možností uvolnění posuvné vazby je více, moment můžeme např. nahradit další reakcí v určité vzdálenosti od středu vazby. Často se pak uvažuje jen jedna normálová reakce, ovšem v neznámé vzdálenosti od středu vazby. Z pohledu statiky dokonale tuhých těles by ale nakonec měly všechny tyto možnosti být ekvivalentní.

Pokud jde o to, který ze silových účinků ve vazbě se skutečně realizuje, tak bych ti spíše doporučil zamyslet se nad tím v případě nosníků. Konce nosníků mohou být uloženy různými způsoby (např. i posuvnou vazbou) a situace je řekl bych přehlednější než v případě mechanismu na obrázku.

#3 20. 11. 2013 09:37

davidk91
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za odpověď.
Myslel jsem nerotační, omlouvám se. Já jsem se rozhodl nahradit moment, další reakcí v místě rotace 1, která je na rovnoběžné nositelce s nositelkou, která je kolmá na vedení. A vzdálenost jsem si odměřil, jelikož je mechanismus zakreslen v měřítku. Pokud tedy budu sepisovat složkové a momentové podmínky tělesa, budou v místě 1 3 reakce? A navíc v momentové podmínce reakce*vzdálenost od druhé reakce?
Bohužel jsem nenarazil nikde ve skriptech na úlohu podobnou s posuvnou vazbou, takže nevím jestli jsem reakce celého mechanismu uvažoval správně.

#4 20. 11. 2013 19:10

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Bohužel ti nerozumím, nejlepší je bavit se o konkrétních rovnicích či obrázcích uvolněných těles, co znamená rovnoběžné nositelce s nositelkou, která je kolmá na vedení je nejspíše jasné jen tobě...

Zápatí