Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim všechny :)
V práci, kterou řeším (mechanika )jsem narazil na posuvnou vazbu /neposuvnou/. Co jsem vyčetl ze skript tak jednou jsem narazil na to, že přenášela pouze reakce, opačného působení, které leží na stejné nositelce. Pak jsem ovšem narazil na to, že přenáší i moment. Může mi někdo vysvětlit, kdy je to tak a kdy zase jinak? Děkuji 

Taky zdravím,
ptáš se na vazbu mezi tělesy 2 a 3? Ta je skutečně posuvná, té poznámce /neposuvná/ nerozumím... Tato vazba přenáší jednak normálovou reakci (kolmou na vazbu, tj. na těleso 2) a také moment. Možností uvolnění posuvné vazby je více, moment můžeme např. nahradit další reakcí v určité vzdálenosti od středu vazby. Často se pak uvažuje jen jedna normálová reakce, ovšem v neznámé vzdálenosti od středu vazby. Z pohledu statiky dokonale tuhých těles by ale nakonec měly všechny tyto možnosti být ekvivalentní.
Pokud jde o to, který ze silových účinků ve vazbě se skutečně realizuje, tak bych ti spíše doporučil zamyslet se nad tím v případě nosníků. Konce nosníků mohou být uloženy různými způsoby (např. i posuvnou vazbou) a situace je řekl bych přehlednější než v případě mechanismu na obrázku.
Děkuji za odpověď.
Myslel jsem nerotační, omlouvám se. Já jsem se rozhodl nahradit moment, další reakcí v místě rotace 1, která je na rovnoběžné nositelce s nositelkou, která je kolmá na vedení. A vzdálenost jsem si odměřil, jelikož je mechanismus zakreslen v měřítku. Pokud tedy budu sepisovat složkové a momentové podmínky tělesa, budou v místě 1 3 reakce? A navíc v momentové podmínce reakce*vzdálenost od druhé reakce?
Bohužel jsem nenarazil nikde ve skriptech na úlohu podobnou s posuvnou vazbou, takže nevím jestli jsem reakce celého mechanismu uvažoval správně.

Bohužel ti nerozumím, nejlepší je bavit se o konkrétních rovnicích či obrázcích uvolněných těles, co znamená rovnoběžné nositelce s nositelkou, která je kolmá na vedení je nejspíše jasné jen tobě...