Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Prosím o kontrolu správnosti výpočtu, případně pokud existuje nějaká stránka (krom old.mendelu - tam mi to nejde), kde si správnost ověřit
zadání 1
mé řešení
pomocný výpočet
zadání 2
mé řešení
použila jsem metodu per-partes
zadání 3
mé řešení
pomocný výpočet
sub.
zadání 4
mé řešení
pomocný výpočet
sub.
děkuji pěkně předem za spolupráci při kontrole
2 a 3 je spatne
u 2 je spatne i metoda - prvni pouziti per pasrtes je sice spravne provedeno, ale integral se zkomplikuje, druhe per partes uz je blbe
vubec bych per partes nedelal, radsi bych delil polynomy
MAW by to mel zvladnout - co tam neslo? a kdy? vcera vecer? to mozna bylo jenom tim, ze vsechny univerzitni stranky byly nejake hoooodne zpomalene ....
3
2
jeste napr. http://integrals.wolfram.com/index.jsp nebo http://cgi.math.muni.cz/%7Exsrot/int/uvod.cgi?cnt=yes anebo seznam na http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5721
zadání 2
můj postup
dělení polynomu
super, děkuji za pomoc při řešení 2. zadání
akorát stále nemohu pžijít na řešení 3. zadání
můj postup
po tento krok mi to je jasné, ale dál nevím jak
ještě jsem zkoušela zavédst substituci následovně:
pak bych tedy musela počítat s následujícím:
tím bych si dle mého názoru stejně moc nepomohla, neboť už jen výsledek, co jsem viděla, je zastrašující :(
↑ smiesek:
Zdravim, tento odkaz nepomohl? dejte prosim vedet, docela by me to zajimalo. I to, co na tom old.mendelu neslo (viz prvni prispevek)
jeste to trosku rozepisu:
1+e^x=z
e^x dx=dz
... tohle nerad vidim, ale jako mezikrok budiz .....
anebo:
1+e^x=z
x=ln(z-1)
dx=dz/(z-1)
ohledně toho old.mendelu, ač jsem tam zadala vždy jakýkoliv integrál, stále mě to drželo na prvním kroku, zřejmě s ním neumím pracovat a tudíš se v něm neorientuji :(
k tomu příkladu, kluci, kde prosímberete to -> (z-1) příp. (t-1)?
lámu si hlavu i nad banálním příkladem
zadání
můj postup řešení
1. verze
pomocí substituce:
pak tedy:
2. verze
pozn. zavedla jsem substituci:
dále tedy:
no beztak koukám, že druhá verze postupu je nějaká divná :(
smiesek napsal(a):
ohledně toho old.mendelu, ač jsem tam zadala vždy jakýkoliv integrál, stále mě to drželo na prvním kroku, zřejmě s ním neumím pracovat a tudíš se v něm neorientuji :(
Nestacilo pouzit ten muj odkaz a potom klikat na odeslat odeslat odeslat .... ?
smiesek napsal(a):
k tomu příkladu, kluci, kde prosímberete to -> (z-1) příp. (t-1)?
1+e^x=z
odectu jednicku
e^x = z-1
a protoze nechci mit ve jmenovateli e^x ale neco v promenne z, napisu tam z-1
obe verze jsou spatne ....
2*sin(x/2)*cos(x/2)=sin x
je to tedy zafirovany integral z funkce 5*sin(x) a ten je trivialni
pokud to nestaci tak zkuste tento odkaz, vybrat v prvnim kroku operaci trigreduce a pak jenom kliknout na odeslat, pockat (cca 3 vteriny) a v dalsim kroku zase odeslat. a napiste, jestli to uz funguje :)
Edit: hm... Topi byl rychlejsi :)
↑ kaja.marik:
Ahoj kolego,
prosímtě...
Když zadám Tady a dám:
1) [?] upravit goniometrické funkce (trigreduce) - dostanu co jsem napsal.
2) dám rovnou na výsledek, hodí to
Zkoušel jsem si dát třeba x=32° ale pak se dostávám ke sporu, protože mi pro oba výsledky vychází různá čísla? Je to vůbec možné? Pokud máš minutku, podívej se na to a řekni, kde dělám chybu. Jinak jsem si ale na 99% jistý, že výsledek nahoře mám dobře.
:) super kluci, moc děkuji za váš čas, odkaz už mi jde a příklad mi je hned jasnější, jen nechápu, proč to vždy musí být vše složitě ukryté, jene se zaměřovat na integrování, ale ještě i goniometrické vztahy, přsto mi dovolte dotaz ohledně integrace
kdy, zda jsem právně pochytila, tak podle vztahu kdepak se vytratilo to číslo 2 (mezi sin a x)?
↑ smiesek: Semantika tveho nicku dokonala: "kdepak se vytratilo to číslo 2 (mezi sin a x)?"
To je -- nebo mel by byt -- vzorec pro polovicni uhel funkce sinus. Tedy nam prave jde o to, se te dvojky mezi sinem a x-em zbavit. :-) Ono totiz plati takova konvence, ktera te mozna mate:
je totez jako
. No a ten vzorec pro polovicni uhel vypada spravne takto:
(ty ho mas uveden spatne). Da se take aplikovat treba jako
.
Jasne?
↑ musixx:
nyní mi je již řešení příkladu zcela jasné a pochopeno.
Děkuji za vaši trpělivost pánové a já jdu zkusit dopočítat se výsledku výše uvedeného příkladu s nešťastným e^x
↑ ttopi:
zdravim, oba vysledky jsou dobre :)
lisi se jenom o konstantu 
↑ kaja.marik:
No jo, ale pokud by se měla spočítat nějaká plocha, tak by vyšlo zřejmě jiné číslo, což je mi divné, ne? :-)
↑ ttopi:
ne ne, v urcitem integralu je F(b)-F(a)
pokud je G(x)=F(X)+C tak G(b)-G(a) = F(b)-F(a)
primitivni funkce proste neni urcena jednoznacne ....
To chápu, ale tady to F už máme vypočítaný a vyšlo 2x jinak. Proto když tam dosadím meze třeba 10 a 50, tak vyjde jiná plocha mi přijde. Mě je prostě divné, že do primitivní funkce (bez konstanty) dosadím za x a vyjde něco jiného.
![kopírovat do textarea $S_1=\left[-5\cos x\right]_{0}^{\frac\pi3}=\frac 52$](/mathtex/92/921d1b7526c4901810015b229fd9611a.gif)
![kopírovat do textarea $S_2=\left[-10\cos^2 \left(\frac x2\right)\right]_{0}^{\frac \pi3}=\frac 52$](/mathtex/37/37448c7de02c8406fb9ffc5e5fd7dc9a.gif)
integral do 0 do pi/3 je 5/2, at pouziju jakoukoliv primitivni funkci
můžete mi prosím alespoň malinko poradit, jak začít počítat neurčitý integrál u těchto typů integrálů?
zadání 1
zadání 2
zadání 3
Určitě tam bude stačit použít nějaké goniometrické vztahy, ale já je tam v tom nevidím :(
Děkuji pěkně předem za jakoukoliv pomoc při výpočtu
↑ smiesek:
zadání 1

zadání 2
zadání 3
Stránky: 1 2