Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Freedy:
To poučení bych potřeboval já, ale asi to jinak řešit nejde, jak se zdá. Bral jsem to tak, že když mi tady napsali, integrujte metodou per partes, tak tak se tam žádná substituce nevyskytuje a tím pádem, co jsem spočítal, je jinak, i když dobře. :). Díky za pomoc :)
↑ Fijojo:
tazko v matematike povedat, ze by sa malo pouzivat len nieco a nic ine - skor je beznou praxou, ze sa automaticky predpoklada, ze si ziak pamata vsetko co sa preberalo predtym a substitucia sa obvykle prebera pred per partes.
to by si potom mohol argumentovat, ze po nauceni sa zakladneho vzorca
je priklad
extremne tazky, lebo tam treba integrovat
a ta nema primitivnu funkciu medzi elementarnymi ... a na to aby si prisiel na vysledok
by si musel pred integrovanim pouzit strasnu vec co sa nazyva UPRAVA VYRAZOV a ta sa robila uz davno - niekde na zakladnej a v zadani prikladu sa o nej nic nehovori.
↑ Fijojo:
nemaj strach - otazky sa nikomu neprotivia - a keby sa aj niekomu protivily, tak nemusi odpovedat :0)
zvacsa staci, ak na otazku odpovie jeden clovek.
BTW to ze sa v zadani pise "metodou per-partes spocitajte" sa obvykle mysli ako napoveda a nie obmedzenie (aj ked rozni vyucujuci to mozu chapat rozne) ale standardne by to malo znamenat, ze v postupe sa niekde aspon raz pouzije per partes.

toto bola výzva, ak by si chcel profesorovi polichotiť ide aj "len" cez per partes:
teraz 

dostávame:
teraz zistíme čomu sa rovná
a to cez per partes:

dostávame:
prehodením toho integrálu na druhú stranu dostávame:
teda máme:
a teda celkovo:
po dosadení:
snaď dobre:D
Nevím jestli se přehlížím já ale tady máš nejspíš chybu:
U druhého per partes máš: