Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer
Mám nasledujúci príklad http://www.fyzikazeme.sk/mainpage/stud_ … 0K%20A.pdf je to číslo 69 predpokladám že sa využije zákon zachovania hybnosti a rovnosť kin. energie telesa m a práce vykonanej trecou silou na dráhe L.Čo ma zaujíma resp. čím si nie som istý je zostavenie pohybovej rovnice pre hybnosť.Obrázok je k dispozícii v linku.Nie som si istý ako mám chápať pohyb telieska m či sa hýbe rovnakou rýchlosťou ako M alebo stojí.Ďakujem za nápovedu.
↑ petronius:
Dobré dopoledne,
myslím, že úloha je pojatá tak, že tělísko m na tělese M "sedí a veze se". Po nárazu M do stěny dojde k pružnému odrazu, takže M se najednou začne pohybovat rychlostí v opačným směrem než tělísko m usazené na kraji tělesa M.
↑ Formol: Ďakujem odvodil som rovnicu pre hybnosť.Druhú rovnicu som zostavil z rovnosti kinetickej energie telesa (s rýchlosťou telesa m z pohybovej rovnice po náraze) ktorá sa musí rovnať práci vykonanej trecou silou na dráhe L.Je moja úvaha správna?Keď nie vedel by mi niekto poradiť aký zákon využiť pri zostavovaní druhej rovnice?Ospravedlňujem sa za neskoršiu odpoveď.