Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jak jsi vypočetla délky vektorů
a
(čísla jsem nekontrolovala), tak ještě chybí samotný zápis vektorů
,
, potom ve vzorci budeš mít
. (edit opraveno značení úhlu)
Umíš najít souřadnice vektorů? Děkuji
↑ lotoska:
prosím mohl by mi někdo zkontrolovat i čísla, protože s tím co jsme se učili ve škole a nyní mám z toho pěkný zmatek.
já mám obsáno z tabule 
asi tam někdo udělal blbost a učitel si toho nevšiml ?
↑ lotoska:
děkuji, tak např. ve vektoru
máš
,
. Kde jsi se ztratila?
Na čísla se podívám podrobněji, pokud máš zmatek, zatím jsem nekontrolovala pořádně, ale vektor BC mám stejně.
↑ lotoska:
velikosti vektorů mi vyšly stejně. Ohledně označení - vezmi si velký papír, pořádně všechno vyznač (i barevně) tak, aby z bodu, u kterého máš určovat úhel šípky vektorů trčely ven (ne do bodu) a také patřily k vrcholu tak, jak je zvykem v geometrii.
Pokud si povídáme o vektorech z bodu B, potom stanovujeme
. Opravím i příspěvek ↑ č. 2:. 
↑ lotoska:
nevadí, já jsem tomu také přispěla, že z úvodního příspěvku nepozorně přeznačila u, v. Velký barevný papír tomu určitě prospěje.
↑ lotoska:
pokud jsem nic nepřehlédla, tak to mám stejně, jen potom úhel na kalkulačce mám cca 51 stupňů (ne 56).
Dá se to kontrolovat i ve WA, jen zřejmě označuje jinak pořadí úhlu, tento odpovídá druhému v pořadí v tabulce "interior angles", tak jen spíš na kontrolu všech výpočtů. Ručně by Tobě měl vyjít součet 180 stupňů, až všechno dopočteš.
↑ lotoska:
Prosím, o zhodnocení, kde je chyba, při výpočtu

posle wolfranu mi to nevychází, nevím kde je chyba
↑ lotoska:
prosím nenašel mi někdo chybu, neustále to počítám dokola a vychází mi to stejně ve wolframu, ale ne.
↑ lotoska:
Zdravím,
v tomto tématu bohužel (i moji vinou) se vyskytuje pár překlepů. Úhel beta je u vrcholu B a mezi vektory BA a BC. S vektorem BC problém není, ale nemáme BA, jen AB. Doplníme BA, což je -1*AB a má souřadnice
. Potom
(mělo by souhlasit i s WA i s představou směru šípek)
Jelena v některém předchozím příspěvku napsal(a):
Ohledně označení - vezmi si velký papír, pořádně všechno vyznač (i barevně) tak, aby z bodu, u kterého máš určovat úhel šípky vektorů trčely ven (ne do bodu) a také patřily k vrcholu tak, jak je zvykem v geometrii.
Ale neručím, že v tom ještě další překlepy nebudou.

↑ lotoska:
Když si ten trojúhelník nakreslíš do soustavy souřadnic (stačí i od ruky),
pak uvidíš, že úhel u vrcholu B(beta) je větší jak 90 stupňů.
Poznámka:
ale 
↑ Cheop:
Zdravím,
obrázek je pomůcka, ale není důkaz (navíc ten úhel jen nepatrně tupý) ↑ viz WA:. Pokud jde o nácvik vzorce pro výpočet odchylky vektorů, tak bych asi každou trojici bodu počítala samostatně, jinak se to plete.
Jinak po výpočtu velikosti stran by určitě méně rizikové bylo použití sinové/kosinové vět. Tak? Ale já celkově mám problém dopočítávat do konkrétních čísel, bohužel.

↑ jelena:
Zdravíčko:-)
Já netvrdím, že obrázek je důkaz, ale když mě vyjde úhel 82,23 stupňů a já vidím z náčtrku, že úhel je tupý
potom vím, že je něco špatně.