Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ soyda21:
Zvyšok skús dopočítať podobnými metódami. Pri úpravách som využil vzťah:
Ďalej využi vlastnosť:
↑ soyda21:
Tak ešte neďakuj lebo výsledok je 3. Skús si to ešte raz prepočítať.
Limita
je jednou zo základných limít, ktoré sa využívajú pri výpočtoch zložitejších limít s goniometrickými funkciami. Ak ti ide o výpočet danej limity tak:
↑ lukaszh:
skusal som to este raz prepočítať a vyslo to aj teraz mne 3, ale som trochu na pochybách, kedže cez net mi to vyslo 4 (http://wims.unice.fr/wims/wims.cgi?sess … unction.en) a ked dopočítam ten príklad podla tvojho prvého postupu tiež mi to vychádza 4
↑ soyda21:
Na net sa radšej nespoľahni. Už sme to tu raz rozoberali, že výsledky kalkulátorov na internete môžu byť niekedy mylné. Pochváliť môžem akurát MAW alebo Online výpočty Mathematica. Tam som ešte chybu nezaznamenal. Je tiež možné, že zle zapíšeš výraz, program si sám domyslí zle zátvorky a hneď je iný výsledok. Ale správne má byť 3. Ak máš stále pochybnosti, môžem to dopočítať.
↑ soyda21:
Mne tam vyšla limita 3. Zle si zadal tangens. Namiesto tg (slovenský variant) používaj celosvetové značenie tan
(1-cos(2*x)+tan(x)^2)/(x*sin(x))
↑ lukaszh:
to je asi jedno ale ten príklad je 1-cos(2*x)+2*tan(x)^2)/(x*sin(x)) nie 1-cos(2*x)+tan(x)^2)/(x*sin(x))
↑ soyda21:
Jasné, tak potom 4. Ja som to celé počítal s 1. tan x.
↑ lukaszh: ok tak potom je to OK. ja som sa sekol v jednom výpočte, ale korektný výsledok je teda 4, diki moc za pomoc
↑ lukaszh:
Dovolím si pouze malou technickou připomínku k lukaszh. Radši bych použil ve tvém případě a vzniklé situaci v sazbě \underbrace než \overbrace. Ale mé poznámky si příliš všímat nemusíš. Jsem asi jen puntičkář.
↑ lukaszh:
Normálně v LaTeXu by to vypadalo asi lépe, ale tady je vidět při poslechnutí mé "rady" absenci volného řádku (mezi tělem prvního a druhého řádku tvého výpočtu), který by učinil komplikovaný výpočet čitelnějším pro oko. Nemusíš vůbec brát mé poznámky vážně. Jsou to jen mé úvahy, jak bych to sázel já. Musím ale poznamenat, že v psaní hezkých rovnic zde na fóru se skutečně snažíš.
:-)