Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Tuto situaci, jsme již řešili s kamarády a nedobrali jsme se rozumného konce.
Představte si, že byste měli auto, které se čistě hypoteticky pohybuje rychlostí světla, tedy byla mu dodána podle spec. teorie relativity nekonečně velká energie a má tedy nekonečnou hmotnost. Řidič v autě (pro kterého se defakto zastavil čas) by rozsvítil přední světla. Co by viděl on? Pokud by byl schopný něco vidět Viděl by jakousi fotonovou zeď před autem? A hlavně - co by viděl vnější pozorovatel, vůči kterému se auto pohybuje rychlostí c? Viděl by světlo z předních světlometů?
Představte si, že byste měli auto, které se čistě hypoteticky pohybuje rychlostí světla
Dostali bychom pokutu za překročení rychlosti.
nekonečně velká energie
nekonečnou hmotnost
To je nemožné.
Nemůžeš hypoteticky předpokládat situaci, která porušuje fyzikální zákony.
Můžeme uvažovat auto, které se pohybuje limitně rychlostí světla. V tom případě řidič uvidí, že se celý vesmír vůči němu pohybuje limitně rychlostí světla, a tedy se délka vesmíru zkrátila Lorentzovou kontrakcí na nulu. Reflektory auta nebudou svítit, protože nebudou mít kam svítit.
Vnější pozorovatel také uvidí, že reflektory auta nesvítí, protože se auto pohybuje limitně stejnou rychlostí jako paprsek světla a světlo nebude dost rychlé na to, aby od auta uletělo.
EDIT:
KennyMcCormick napsal(a):
Na druhou stranu, vesmír je nekonečný, takže se z pohledu řidiče nezkrátí na nulu tak jako konečný vesmír.
Znovu jsem si to promyslel, a zadání nedává smysl právě kvůli tomu, že jsi tam zahrnul chybný předpoklad (totiž že se auto může pohybovat rychlostí světla.
Na druhou stranu, z pohledu řidiče by reliktní záření získalo nekonečný modrý posuv a usmažilo by ho, takže by si ani nevšiml, že mu nesvítí světla.

No ono, když se mu nekonečně natahuje čas tak pojem ,usmažit' a ,vidět' ztrácí význam.
Ne, z pohledu řidiče jeho vlastní čas ubíhá úplně normálně, protože řidič má právo považovat se za klidového pozorovatele.
Je to jasný?
EDIT: Na druhou stranu, vesmír je nekonečný, takže se z pohledu řidiče nezkrátí na nulu tak jako konečný vesmír.
Znovu jsem si to promyslel, a zadání nedává smysl právě kvůli tomu, že jsi tam zahrnul chybný předpoklad (totiž že se auto může pohybovat rychlostí světla).
Když si to představím, láká mě představa, že by vznikla černá díra(neomezená rychlost, hmotnost). Řečnická otázka, co bychom viděli, kdybychom se nacházeli v jejím nitru? Viděli bychom ven, pokud pomineme smrt z rozmačkání?
edit2: zde bych měl uvést, že v následujícím odstavci beru světlo jako max. možnou rychlost. Z textu to není hned jasné.
Jinak řidič by vlastní světla neviděl(tedy žádnou fotonovou stěnu). To by se totiž světlo pohybovalo rychleji než auto (a řidič zároveň). A domnívám se, že by řidič nebyl schopný vystoupit a podívat se, zdali mu světla svítí (a když budeme uvažovat, že se před auto nějak dostal, třeba warpovým pohonem :-D, neuvidí samotné auto), opět by byl rychlejší než světlo. Myslím, že by nebyl schopný ani myslet.
A pozorovatel někde před autem, by neviděl jak světlo, tak ani samotné auto. I když třeba auto svítí, lidské oko to zaznamená ve chvíli, kdy světlo dorazí do oční sítnice -> je tu ale drobný problém s tím autem. Uvažujme pouhou žárovku pro lepší představu (neřešme jak zajistit aby svítila bez proudu atd.).
Letící žárovka rychlostí světla, která se při letu rychlostí světla rozsvítí. Uvidí ji pozorovatel svítit? Neuvidí (= neuvidí ani žárovku samozřejmě), protože v tuto chvíli zastupuje světlo. Kdyby na chvilku zpomalila a následně opět letěla rychlostí světla, pak by světlo do oka dorazilo dřív než žárovka. Takhle do oka dorazí první žárovka a pak světlo. Takže pozorovatel spíš pocítí a pak stejně neuvidí, protože sítnice bude napadrť. To samé s tím autem.
- prosím, berte mou odpověď jako pohled člověka nezasvěceného do fyziky. Jsem pouhý amatér a představuji si co by se mohlo stát. A potěší mě, pokud mi někdo odpoví, jestli jsem mimo mísu, nebo jestli jsem to odhadl správně. Děkuji.
v ciernej diere tiez stoji cas takzeto je tiez zle ale keby si bol tesne nad nu tak by si videl svetlo vselijak domotane a dokrivene ktore by pochadzalo z kozmu kedze gravitacia ciernej diery by ho ohybala no velmi tazko sa to predstavuje :D
Se zakřivením světla a deformací souhlasím, nejspíš bychom pozorovali nějaké záblesky. Ale neumím si představit zastavený čas v černé díře. Popřemýšlím o tom až doma, teď se mi to v práci nehodí :-)
hmotne telesa spomaluju cas tiez kedze ohybaju casopriestor napr. na obeznej drahe GPS bezi cas o nieco rychlejsie tak sa busia atomove hodiny v gps automaticky prestelovavat lebo by boli vychylky v navagacii aj o niekolko kilometrov a kedze cierna diera je uplny extrem ohybu casopriestoru kedze ma prakticky nekonecnu hustotu tak tam cas nebezi
KennyMcCormick napsal(a):
To je nemožné.
Nemůžeš hypoteticky předpokládat situaci, která porušuje fyzikální zákony.
OK?
Raubbbyy napsal(a):
hmotne telesa spomaluju cas tiez kedze ohybaju casopriestor napr. na obeznej drahe GPS bezi cas o nieco rychlejsie tak sa busia atomove hodiny v gps automaticky prestelovavat lebo by boli vychylky v navagacii aj o niekolko kilometrov a kedze cierna diera je uplny extrem ohybu casopriestoru kedze ma prakticky nekonecnu hustotu tak tam cas nebezi
Jo to je pravda. To mi uniklo a o to je to ještě divnější. Představa, že existuje místo, kde se čas zastavil.
KennyMcCormick: Samozřejmě, já rozumím, že celá tato diskuze je absurdum už od počátku a nikam nevede. Občas ale neuškodí porušit některé z fyzikálních zákonů a udělat myšlenkový experiment ne za účelem vyvrácení osvědčených zákonů, ale řekněme pro "inspiraci".
A ještě jednu věc; dodržovat fyzikální zákony může pouze ten, kdo je zná a rozumí jim :-) V těch mám ovšem mezery, tak se tu na mě prosím nezlobte, že tu vytvářím nesmyslné teorie.
A ještě jednu věc; dodržovat fyzikální zákony může pouze ten, kdo je zná a rozumí jim :-) V těch mám ovšem mezery, tak se tu na mě prosím nezlobte, že tu vytvářím nesmyslné teorie.
Fyzikální zákony dodržuje každý. Tenhle příklad dobře charakterizuje lidskou mysl.