Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám takový problém s výpočtem limit, nevím, kde dělám chybu (jestli ji vůbec dělám). Mám funkci
, hledám asymptoty se směrnicí
.
Mám toto:

Což je neurčitý výraz. Vím, že vzhledem k tomu, že k je nekonečno, tak to vlastně znamená tg(90°), takže by to byla přímka rovnoběžná s osou Y. Průsečík q s osou Y by mohl být žádný (v případě, že by bylo u x nějaké posunutí) nebo nekonečně mnoho (kdyby osa Y byla asymptotou).
1. Má smysl v tomto případě vůbec počítat q nebo bude stačit, když napíšu rovnou, že není asymptota v nekonečnu?
Potom mám ještě toto:
Mohu rovnou "pokrátit" nekonečna tak, aby zbylo 0/(-1)? Potom by výsledek byl 0. To se mi ovšem nezdá a dělal jsem L'Hospitalovo pravidlo - celkem 3x než se dohrabu k výsledku 0.
2. Musím použít L'Hospitalovo pravidlo?
Tak či tak potom musím hledat q:
3. A co teď? Oboje jsou neurčité výrazy, zase by se měl dělat L'Hospital?
Při pohledu na graf je vidět, že bude asymptota v -nekonečnu rovna 0, jiná asi nebude, ne? Mám to dělat početně a při testu nebudu mít šanci kreslit graf, takže graf beru jen jako vodítko ...
Děkuji
↑ Thomas123:
Ano, kromě asymptoty y = 0 v - nekonečnu jiná není.
L'Hospitala můžete použít jen pro neurčité výrazy tvaru
nebo
. Čili pro jiné jen v případě, že se na uvedené neurčíté výrazy dají převést.
Mohu rovnou "pokrátit" nekonečna tak, aby ..... - ne, něco takového nepřichází v úvahu.