Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2013 21:16

Thomas123
Zelenáč
Reputace:   

Limita - asymptoty se směrnicí

Dobrý den,

mám takový problém s výpočtem limit, nevím, kde dělám chybu (jestli ji vůbec dělám). Mám funkci $f(x) = x^{4}e^{4x}$, hledám asymptoty se směrnicí $y = kx + q$.

Mám toto:
$k = \lim_{x\to\infty } \frac{f(x)}{x} = \lim_{x\to\infty }\frac{x^{4}e^{4x}}{x} = \frac{\infty }{\infty } = \lim_{x\to\infty }x^{3}e^{4x} = \infty $
$q = \lim_{x\to\infty }f(x)-kx = \lim_{x\to\infty }x^{4}e^{4x} - kx = \infty - \infty$
Což je neurčitý výraz. Vím, že vzhledem k tomu, že k je nekonečno, tak to vlastně znamená tg(90°), takže by to byla přímka rovnoběžná s osou Y. Průsečík q s osou Y by mohl být žádný (v případě, že by bylo u x nějaké posunutí) nebo nekonečně mnoho (kdyby osa Y byla asymptotou).

1. Má smysl v tomto případě vůbec počítat q nebo bude stačit, když napíšu rovnou, že není asymptota v nekonečnu?

Potom mám ještě toto:
$k = \lim_{x\to-\infty } \frac{f(x)}{x} = \lim_{x\to-\infty }\frac{x^{4}e^{4x}}{x} = \frac{\infty \cdot 0}{-\infty }$
Mohu rovnou "pokrátit" nekonečna tak, aby zbylo 0/(-1)? Potom by výsledek byl 0. To se mi ovšem nezdá a dělal jsem L'Hospitalovo pravidlo - celkem 3x než se dohrabu k výsledku 0.

2. Musím použít L'Hospitalovo pravidlo?

Tak či tak potom musím hledat q:
$q = \lim_{x\to-\infty }f(x)-kx = \lim_{x\to-\infty }x^{4}e^{4x} - kx = \infty \cdot 0 - 0 \cdot \infty$

3. A co teď? Oboje jsou neurčité výrazy, zase by se měl dělat L'Hospital?

Při pohledu na graf je vidět, že bude asymptota v -nekonečnu rovna 0, jiná asi nebude, ne? Mám to dělat početně a při testu nebudu mít šanci kreslit graf, takže graf beru jen jako vodítko ...

Děkuji

#2 28. 11. 2013 21:39

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Limita - asymptoty se směrnicí

↑ Thomas123:

Ano, kromě asymptoty y = 0 v - nekonečnu jiná není.

L'Hospitala můžete použít jen pro neurčité výrazy tvaru $\frac{0}{0}$ nebo $\frac{\infty }{\infty }$. Čili pro jiné jen v případě, že se na uvedené neurčíté výrazy dají převést.

Mohu rovnou "pokrátit" nekonečna tak, aby .....  - ne, něco takového nepřichází v úvahu.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí