Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s tímto příkladem, nevím si s ním rady.
Uspořádejme množinu přirozených čísel relaci u následovně: m u n právě tehdy, když m je sudé a n liché, nebo obě čísla m, n jsou stejné parity a m < n, nebo m = n. Je ordinální číslo této množiny s takto definovaným uspořádáním "omega"? ("omega" je ordinální číslo množiny všech přirozených čísel s přirozeným uspořádáním (podle "velikosti").
Když si zapíšeme přirozená čísla v tomto jejich netradičním uspořádání, dostaneme
(1)
,
kde kadá z částí
(S)
,
(L)
je isomorfní s
, supremum části (S) je
. Celek (1) je tedy isomorfní s ordinálním číslem
neboli
(po opravě předchozí chyby)
, což NENÍ totéž co
.
EDIT. Další zjištění (viz druhý odkaz od kolegy ↑ jarrro:) ukázala, že v otázce definice součinu
ordinálních
čísel pokud jde o to, jak v něm uplatnit pořadí činitelů, nejsou odborné prameny zajedno. (Že tento součin, má-li
plnit svůj úkol, nemůže být obecně komutativní, je celkem jasné.)
↑ Rumburak:ahoj ako je to vlastne s tým poradím činiteľov? lebo na wiki píšu, že 
http://en.wikipedia.org/wiki/Ordinal_ar … iplication
↑ jarrro:
A co se ti na tom zápisu nezdá? To je přece správně.
Rumburak napsal(a):
isomorfní s ordinálním číslem
neboli
↑ MoNi.CZka:m, n sú len premenné zastupujúce čísla. nie parametre úlohy. Rumburak má riešenie dobre je to izomorfné s
len ten súčinový tvar má naopak buď on alebo wiki, lebo nekonečné ordinály vo všeobecnosti nie sú pri násobení komutatívne
mne išlo len o to či je 
alebo
↑ jarrro:
Tak Balcar a Štěpánek jsou ve shodě s Tvojí zprávou a sekl jsem se tedy já .
Již opraveno, Tobě děkuji za upozornění a tazatalce ↑ MoNi.CZka: se omlouvám
za nechtěnou mystifikaci.
↑ Rumburak:nič sa nestalo aj tak si myslím,že logickejšie by bolo dvojku dať dopredu lebo je tam tá omega 2x ale to by súčin musel byť definovaný ako poriadkový typ karteziánskeho súčinu v poradí činiteľov a nie naopak neviem prečo sa väčšinou definuje naopak pri konečných ordináloch je to ale jedno
je to tak?
↑ jarrro:
Také jsem se nechal svést úvahou "jablko + jablko = 2 jablka".
Nad těmi konečnými ordinály se raději ještě zamyslím, abych se zase nějak neunáhlil.
Pokud si to po těch cca 12 hodinách časového odstupu od náhledu do zmiňované knihy ještě pamatuji,
tak
je tam definováno jako ordinál odpovídající lexikograficky uspořádané množině
(kart. součin).
↑ Rumburak:áno pokiaľ sa jedná túto knižku
keby bolo v definícii
tak by to bolo naopak ako je to aj
tu
↑ jarrro:
Ano, jde o tuto knížku (je na ni reference i na konci toho druhého textu, který mi mimochodem připadá
celkem pěkně napsaný, mohu-li tak soudit na základě letmého přečtení pouze několika jeho náhodně
vybraných odstavců).
↑ TvujLenor:Uloha je predsa vyriesena v tom zneni, ako bola napisana. S akymi dalsimi castami?
↑ TvujLenor:
To uspořádání
ze zadání je podle mne míněno jen jedno, a sice
,
takže podmínky
(1) každé liché číslo je větší než libovolné sudé,
(2) jsou-li
stejné parity, potom
je "větší" (ve smyslu relace
) než
, právě když
(v "klasickém" smyslu)