Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
5.2 a) zadání:
Napiste vztah pro vypocet poctu prvku ve sjednocen 4 konecnych mnozin A1; A2; A3; A4
(mnoziny nemus byt disjunktn).
Může být řešení nějak takto?![kopírovat do textarea $[A1\cup A2\cup A3\cup A4]=|A1|+|A2|+|A3|+|A4|-|A1\cap A2|-|A1\cap A3|-|A1\cap A4|-|A2\cap A3|-|A2\cap A4|-|A3\cap A4|+|A1\cap A2\cap A3\cap A4|$](/mathtex/dd/dd532a94378bbabdb704b0f7d9c771ea.gif)
Nebo se to má zapsat v tom základním tvaru pro An ( tento tvar se mi zdá vhodnější, jelikož odpovídá zadání)?
5.2 b) zadání:
Dale urcete pocet celych kladnych csel mensch nebo rovno 100, ktera nejsou suda ani delitelna
tremi ani nejsou druhou mocninou celeho csla.
V duchu předchozího příkladu jsem chtěl také počítat:
nejsou suda: 100/2 = 50 cisel
dále jsem se trochu zasekl, tak jsem to dělal přes for cyklus v prg. jazyce
nejsou delitelna trem: x%3 != 0 ... 67cisel
nejsou druhou odmocninou: pokud by byly druhou odmocninou pak by jich bylo 10 cisel tim padem 90cisel
nejsou delitelna dvema a tremi (zase for cyklus) x%(2*3) != 0... 84cisel
no a dale jsem se absolutne zasekl
Dokázal by mi někdo poradit, jak s tím dále?
↑ hajnis:a) Není jasné, co je základní tvar. A podrobný zápis řešení je za hranicí pravidel tohoto fóra Začínáte správně.
b) Zkuste počet dělitelných třemi vypočítat a ne naprogramovat. Vždyť je to každé třetí.
Pak by to chtělo nějak dát do souvislosti množiny z obecného principu inkluze a exkluze a počty čísel.