Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 11. 2013 17:25 — Editoval BMTH (29. 11. 2013 17:29)

BMTH
Zelenáč
Reputace:   

Relace na políčcích šachovnice

Dobrý den,
nevím si rady s příkladem 2 v projektu číslo 7
http://homel.vsb.cz/~kov16/files/dim2013_projekt07.pdf
Řekl bych že je relace reflexivní, neboť to plyne ze zadání.
Ostatními vlastnostmi už si však tak jistý nejsem. Na cvičení jsme probírali a vlastně skoro všude jsem našel jen jednoduché příklady typu a je v relaci s b, pokud platí, že a je starší než b, což chápu. Zde mi však dělá problém, že jsou relace dvě. Proto nevím zdali postupuji dobře. Zkusil jsem to takhle:
Relace je antisymetrická - zde jsem použil alternativní definici antisymetrie.
Relace není tranzitivní - muselo by totiž platit, že jestliže $(c,b)\in R$ a $(b,c)\in R$, pak $(c,c)\in R$, což zde neplatí, protože dvě černé políčka spolu nemohou být v relaci. (kde c je černá a b je bílá)
U určení symetrie však nevím jak postupovat, protože když se zaměřím na jedno konkrétní bílé a černé políčko, tak mi to připadá divné:
Relace není symetrická - pokud by bylo černé políčko napravo pod bílým tak nemůže být bílé políčko nalevo pod černým.
Předem děkuji za případné rady.

#2 30. 11. 2013 21:47

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Relace na políčcích šachovnice

BMTH napsal(a):

dělá problém, že jsou relace dvě.

Relace je systém nějakých uspořádaných dvojic. Relace je jenom jedna, ale dvojice jsou popsány rozděleny do dvou případů.

Pozor, zdůvodnění tranzitivity je špatně. Vypadá to, že uvažujete jen černé a bílé políčko, ale políče je 64, ne jenom 2.
Toto se projeví i u dalších zdůvodnění. S vysvětlením u symetrie jste asi nejblíže správnému řešení.

#3 01. 12. 2013 14:49

BMTH
Zelenáč
Reputace:   

Ještě bych se chtěl zeptat, zda-li bych mohl použít obrázek šachovnice a očíslovat si jednotlivá políčka a poté dokázat, že daná vlastnost pro některé platí/neplatí ..nebo musím uvažovat obecně ? Děkuji.

#4 01. 12. 2013 18:20

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ BMTH:Obojí je samozřejmě možné, ale konkrétní protipříklad stačí.

Zápatí