Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s jedním příkladem a došly mi nápady jak ho vyřešit. Moc proto prosím o pomoc někoho, kdo ví jak na to. :)
Zadání: Která elipsa se středem v počátku prochází bodem A[3;12/5] a dotýká se přímky 4x+5y-25=0?
Zdravím.
Takových elips je nekonečně mnoho, ale na SŠ připojíme předpoklád, že osy elipsy jsou rovnoběžné se souřadnicovými osami,
což úlohu výrazně zjednoduší. Prvním krokem tedy bude napsat rovnici takové elipsy s neznámými délkami a, b jejích poloos.
S touto rovnicí budeme dále pracovat s cílem určit hodnoty neznámých a, b.
Například do ní dosadíme bod A[3;12/5] a dostaneme tak vztah (formou rovnice) mezi a, b.
Dále hledáme společné body elipsy s přímkou 4x+5y-25=0 , při tom chceme, aby takový bod existoval právě jeden, což vede
k podmínce na diskriminant jisté kvadratické rovnice.
↑ Rumburak:
Dík za radu :) jenom mám spíš problém s tou kvadratickou rovnicí - nejsem schopnej ji dostat v nějakém řešitelném tvaru... takhle jsem jinak při řešení postupoval - můžu když tak poprosit o nějaké "zhruba" řešení? Výsledky mám, ale bohužel nevím, jak k nim přijít... díky :)

↑ abcmaster:
Tak tedy:
Osová rovnice elipsy bude mít tvar:
1)
Protože elipsa má procházet bodem
potom tyto souřadnice dosadíme do předpisu elipsy a dostaneme:
2)
Dále se má tato elipsa dotýkat přímky o rovnici:
z této rovnice vyjádříme y a dosadíme do předpisu elipsy:
a dostaneme:
3)
Porovnáním rovnic 2) a 3 dostaneme:
- úpravou dospějeme ke kvadratické rovnici s parametrem a :
protože přímka má být tečnou elipsy, potom tato kvadratická rovnice musí mít pouze jeden kořen tj. její diskriminant D = 0 tedy platí:
WolframAlpha počítá - ale jde to počítat i rukama
Dostáváme 2 hodnoty a
nyní nám stačí dopočítat hodnoty b_1 a b_2
Pro
dostaneme:
Dostaneme tak rovnici elipsy:
pro
dopočítáme b tj:
Rovnice elipsy:
Existují tedy 2 elipsy, které vyhovují zadání - viz obrázek výše.
PS: A které řešení máš ve výsledcích, protože pokud máš jen jedno, pak je ve výsledcích chyba.
↑ Cheop:
Díky moc :) mě nenapadlo dát rovnice 2 a 3 do rovnosti... :D jinak dál už bych věděl... :) jinak ve výsledcích té sbírky jsem už našel i více chyb, takže mě ani nepřekvapuje, že tam je jen jeden výsledek... Je možné, že by tato rovnice měla jen jedno řešení pro a=b a byla to pak kružnice?? Jenom by se posunul střed?
Je možné, že by tato rovnice měla jen jedno řešení pro a=b a byla to pak kružnice?? Jenom by se posunul střed?
Není to možné. Musela by se změnit něktará s podmínek úlohy (střed elipsy, bod A[3;12/5] , přímka 4x+5y-25=0).