Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den mohl by mi někdo pomoct vypočítat tento lomený vyraz , největší problém mám s krácením , kdyby mi někdo mohl pomoct a ukázat jak krátit nebo znal dobrou stránku kde je dobře vysvětleno krácení u takovýchto výrazu tak bych to ocenil (všude jsme našel jen úpravu jednoho výrazu).![kopírovat do textarea $\frac{r^4 -s^{4}}{r^{2}s^{2}}: [ (1+ \frac{s^{2}}{r^{2}}) (1-\frac{2r}{s}+\frac{r^2}{s^{2}}) ]$](/mathtex/4e/4ef6ead30e0bdecb8ccfef9b2baecb62.gif)
↑ Lukyn281:
Zdravím, je dobré doplnit, že jsi ↑ příspěvek 1: editoval a přidal zápis.
Jelikož se musíš dostat k úpravě pro dělení zlomků, nic moc nejde vymyslet, než nejdřív upravit velkou hranatou závorku do jednoho zlomku:![kopírovat do textarea $[ (1+ \frac{s^{2}}{r^{2}}) (1-\frac{2r}{s}+\frac{r^2}{s^{2}})]$](/mathtex/d6/d69030359ded4fe7232c64628f2612a7.gif)
To se podařilo? Děkuji.
Jen malou poznámku, abych ti ušetřila práci. Jmenovatel nemusíš roznásobovat, stačí jen upravit jednotlivé závorky na společný jmenovatel.