Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj lidi!
Potřeboval bych příklady s vytýkánim a umocnovánim pomoci vzorcu(pr. ,
,
kde jsou jeste i vysledky na kontrolovani...
já jsme chybel a oni ve skole neco delali s tim vytikanim jsem v 8 tride na gymplu...a potrebuju nejake jednodussi priklady pro zacatek s vytikanim a potom jak to pokracuje oni jsou zase nekolik typu rozlozte na soucin,z jednoho dvojclenu vytknete cinitele -1 a pak rozlozte atd proste nevim co znamenaji tyto pojmy a co delat ....a pak s tim upmocnovanim tam jsou priklady jeste se zlomkama atd proste ja nevim co stim chtel bych taky par typu toho umocnovani diky moc predem moc mi pomuzete
↑ nasko:
Ahoj .),
nejlepší by bylo, zeptat se ve škole kantora/ky o pomoc. Nejsem si jsitý, jestli ti tady bude někdo vypisovat různé příklady a postupy, proto by bylo možná lepší, kdybys sem postnul rovnou příklady (ikdybys znal řešení), samotný postup by se tu už dal nějak řešit, aby se vyladili ty části, kterým nerozumíš.
↑ nasko:
O.o má pravdu, skús sa v škole opýtať učiteľa alebo snáď nejakého spolužiaka ktorý dával pozor na hodine :)))
Predsa len ale skúsim Ti dať nejaký ilustračný príklad, že o čo asi ide..
Majme výraz
, ktorý máme rozložiť na súčin. Z tých vzorcov, ktoré si uviedol, sa to najviac podobá na výraz
, ktorý sa rovná výrazu
. Teraz musíme ešte zistiť, či sa to naozaj dá rozložiť podľa tohto vzorca a nájsť a,b. Ak porovnáme vzorec s naším príkladom, tak by malo platiť, že
. Z toho keď porovnáme prvé a posledné členy, tak by malo platiť:
a
, z toho a=x a b=3. Prostredné členy máme na kontrolu, ak platí, že
, tak sme a,b určili správne. Tak to teda skontrolujme:
. Vyšlo nám to, a teda keď a,b dosadíme do pôvodného tvaru
, tak dostaneme, že náš pôvodný výraz
sa rovná výrazu
.
Možno trochu zložité, ale tieto úpravy výrazov sú len vec tréningu, intuície atď. :) Skús si napríklad rozložiť výrazy
a
.
Stránky: 1