Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Snažím se vytvořit EM algoritmus pro vlastní problém, konkrétně mám několik orientovanách grafických modelů a které mají určitou pravděpodobnost danou kategorickým rozdělením. Tyto orientované grafické modely jsou stromy a pravděpodobnosti v uzlech jsou dány Bernouliho rozdělením.
Hlavní problém mám s tím, jakým způsobem počítat věrohodnost pro všechny stromy dohromady.
Vím, že musím vyjádřit věrohodnost pro celý strom a nějak do toho započítat kategorické rozdělení, napadá mě tenhle výraz, ale vůbec si s tím nejsem jist, jestli to jde udělat tímto způsobem:![kopírovat do textarea $\sum_c E[\gamma_c {|\{\overline{X_{ck}}|X_{cku}=k_c, X_{ckpa(u)}=k'_c\}|}]$](/mathtex/ca/caed8aaa2d0bb6ee1cc37c74d8bf076c.gif)
Pokud ano, pak odhaduji, že E krok by měl být dán:
A následně M krok, jako:![kopírovat do textarea $\sum_c [\gamma_c {{|\{\overline{X_{ck}}|X_{cku}=k_c, X_{ckpa(u)}=k'_c\}|}\over{\sum_{k'}|\{\overline{X_{ck}}|X_{cku}=k_c, X_{ckpa(u)}=k'_c\}|}}]$](/mathtex/05/05fdd559b5fd63c1e31a35b12b1f5764.gif)
Snažím se navrhnout EM algoritmus na vlastní problém poprvé v životě, doteď jsem jej poze požíval pro gausiány a chtěl bych poprosit, jestli by mě někdo nemohl můj postup zkontrolovat a případně říct, co mám případně blbě. Vůbec si totiž tímto řešením i vůbec přístupem nejsem jist.
Předem děkuji všem za pomoc.
Stránky: 1