Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 12. 2013 18:16

ziky
Zelenáč
Reputace:   

Stanovení parametrů ve vlastním modelu pomocí EM algoritmu

Dobrý den,

Snažím se vytvořit EM algoritmus pro vlastní problém, konkrétně mám několik orientovanách grafických modelů a které mají určitou pravděpodobnost danou kategorickým rozdělením. Tyto orientované grafické modely jsou stromy a pravděpodobnosti v uzlech jsou dány Bernouliho rozdělením.

Hlavní problém mám s tím, jakým způsobem počítat věrohodnost pro všechny stromy dohromady.

Vím, že musím vyjádřit věrohodnost pro celý strom a nějak do toho započítat kategorické rozdělení, napadá mě tenhle výraz, ale vůbec si s tím nejsem jist, jestli to jde udělat tímto způsobem:
$\sum_c E[\gamma_c {|\{\overline{X_{ck}}|X_{cku}=k_c, X_{ckpa(u)}=k'_c\}|}]$

Pokud ano, pak odhaduji, že E krok by měl být dán:
$\sum_{k'}|\{\overline{X_{ck}}|X_{cku}=k_c, X_{ckpa(u)}=k'_c\}|$

A následně M krok, jako:
$\sum_c [\gamma_c {{|\{\overline{X_{ck}}|X_{cku}=k_c, X_{ckpa(u)}=k'_c\}|}\over{\sum_{k'}|\{\overline{X_{ck}}|X_{cku}=k_c, X_{ckpa(u)}=k'_c\}|}}]$

Snažím se navrhnout EM algoritmus na vlastní problém poprvé v životě, doteď jsem jej poze požíval pro gausiány a chtěl bych poprosit, jestli by mě někdo nemohl můj postup zkontrolovat a případně říct, co mám případně blbě. Vůbec si totiž tímto řešením i vůbec přístupem nejsem jist.

Předem děkuji všem za pomoc.

Zápatí