Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosim, potreboval bych pomoct s timto prikladem:
Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, je-li dáno: strana c, tc (teznice k bodu C) a úhel gama
Dekuji
Sestrojíme stranu c, její střed S, množinu bodů, které mají od S vzdálenost t_c a množinu bodů, z nichž je c vidět pod úhlem gamma. V průniku těchto množin leží bod C.
OK.
ale jak zjistím tu množinu bodů, z nichž vidím C pod úhlem gamma?
Děkuji
http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/k … oziny_bodu a divej na kapitolku kruznicove oblouky, muzes s tim i hybat :-)
Mnozina bodu G, to je ta "nejvice obtizna uloha" na zaver poucek o mnozinach bodu - jak kreslis osu usecky, pak uhel, pod kterym usecku vidis, pak to vratis o 90 stupnu - urcite mas postup v sesite.
baker napsal(a):
ještě bych měl jeden dotaz: půlí těžnice ten úhel u vrcholu na dva stejně velke úhly?
Právě když je trojúhelník rovnoramenný. Tedy obecně ne.
jelena napsal(a):
http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/kdm/diplomky/cabri/main.php?Kapitola=mnoziny_bodu a divej na kapitolku kruznicove oblouky, muzes s tim i hybat :-)
Mnozina bodu G, to je ta "nejvice obtizna uloha" na zaver poucek o mnozinach bodu - jak kreslis osu usecky, pak uhel, pod kterym usecku vidis, pak to vratis o 90 stupnu - urcite mas postup v sesite.
Tak nějak jsem neporozuměl té poslední větě, ale jak si tak (už asi hodinu) hraju s těmi materiály, myslím, že konstrukce té "množiny" vypadá takhle:
1) narýsujte požadovaný úhel jako BAY.
2) bodem A veďte kolmici na AY
3) narýsujte střed úsečky AB a veďte jím kolmici na tuto úsečku
4) průsečíky obou kolmic vám dají S2
5) S1 je obrazem S2 osově souměrným podle AB
Pak už to není z toho obrázku vidět, budu muset vyzkoušet, až se dostanu zpátky k Cabri, ale předpokládám, že když narýsuju kružnici se středem S1 a poloměrem SA (= SB), tak v místech, kde se mi protne s tou "těžnicovou" dostanu požadované vrcholy C.
Nekamenujte mě, jestli to říkám špatně, už jsem z toho učení mimo všechen čas i prostor. Raději vezměte klávesnici a napište postup, který pochopí i dřevo jako já.