Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám vypočítať pH roztoku, ktorý vznikne zmiešaním 0,5dm3 HNO3 s koncentráciou 10mol/dm3 a 0,1dm3 KCl s koncentráciou 5mol/dm3.
Som už trerí deň v pH výpočtoch a tento príklad ma zastavil
Zdravím,
KCl je sůl silné kyseliny a silné zásady, tedy nebude mít vliv na obsah H+ (nebo OH-) v roztoku, nepodléhá hydrolýze.
Ovšem přidáním "0,1dm3 KCl s koncentráciou 5mol/dm3" došlo ke zředění původního roztoku kyseliny, třeba vypočíst novou molární koncentraci HNO3 v roztoku a z toho odvodit pH. Podaří se tak dokončit? Děkuji.
↑ jelena:
použijem vzťah c1.V1 + c2.V2=c(V1+V2)
vychádzam z faktu, že mám dve rôzne látky, dve koncentrácie, dva objemy. Vypočítam teda koncentráciu roztoku, ktorý vznikne zmiešaním látok.
Môže byť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
↑ ivankaCH:
počítáme koncentraci kyseliny HNO3 ve výsledném roztoku, jelikož roztok KCl "přispívá jen objemem, ale žádnou kyselinu neobsahuje,
(zde nemůžeme brát koncentraci KCl). Pokud jsi tak myslela, potom může být.
c1.V1 + 0.V2=c(V1+V2)
Dobrý deň stále nerozumiem. Mám príklad:
Jaké pH má roztok vzniklý smísením 30 cm3 roztoku HNO3 o koncen-traci 0,05 mol.dm-3 s 20 cm3 roztoku KOH o koncentraci 0,1 mol.dm-3?
a) 2
b) 3
c) 12
d) 10
správna odpoveď je c
a
284. Jaké pH má roztok vzniklý smísením 20 cm3 roztoku HCl o koncen-traci 0,1 mol.dm-3 s 30 cm3 roztoku NaOH o koncentraci 0,05 mol.dm-3?
a) 5
b) 2
c) 12
d) 11
správna odpoveď je b
Nemôžte mi prosím napísať Vašu myšlienkovú úvahu. Vôbec sa neviem pohnúť. Ďakujem a posielam sms na podporu
↑ ivankaCH:
Zdravím,
to jsou typově úplně jiné příklady (ale je možné, že v úvodním příspěvku máš s KCl překlep). V dalších úlohách ↑ příspěvek 7: jde o reakce neutralizace, třeba zapsat, vyčíslit a pH stanoviš podle té látky, která bude v roztoku v přebytku (a koncentrace bude na celkový objem roztoků po smíšení).
KCl ale nereaguje s kyselinou, jen ředí roztok. Budeš tomu tak rozumět - i rozdílu úloh? Děkuji.
↑ ivankaCH:
vyčíslené to je, ale třeba pokračovat. Reakce (stechiometrie 1:1) je v případě, že reaguje 1 mol a 1 mol (nebo tomu úměrné množství), potom bude prostřední neutrální. Ale jaké množství s kterým reaguje u Tebe v úloze?
smísením 30 cm3 roztoku HNO3 o koncen-traci 0,05 mol.dm-3 s 20 cm3 roztoku KOH o koncentraci 0,1 mol.dm-3?
Děkuji.
Ďakujem
Vypočítala som látkové množstvo HNO3: 0,05x0,03=1,5*10na3, vypočítala som látkové množstvo KOH: vyšlo mi 0,2*10na 3
Zistila som teda, že v zmesi HNO3 a KOH je HNO3 v nadbytku.
Je to zatiaľ dobrá úvaha?
Ak áno, ako zistím pH zmiešaného roztoku?
↑ ivankaCH:
ano, zatím dobře (čísla jsem podrobně nekontrolovala - myslím, že máš chybu ve výpočtu, ale myšlenka v pořádku). Mně vyšlo, že v přebytku je KOH, ještě překontroluj.
Ale budu používat Tvé čísla, pro samotný princip je to jedno. Tedy víme, že 0,2*10^-3 mol HNO3 se vyčerpalo na reakci, v roztoku máme (1,5-0,2)10^-3 mol HNO3.
Jelikož jsme roztoky smíchali, můžeme použit, že 1,3*10^-3 mol HNO3 je teď v 50 cm^3 roztoku a stanovit molární koncentraci, následně pH.
Dobrý deň, urobila som si to poctivo, asi chápem princíp ale nevyšlo mi to, niekde robím chybu. Prosím, veľmi chcem rozumieť tomuto príkladu a napíšem vám môj postup:
Jaké pH má roztok vzniklý smísením 30 cm3 roztoku HNO3 o koncen-traci 0,05 mol.dm-3 s 20 cm3 roztoku KOH o koncentraci 0,1 mol.dm-3?
a) 2
b) 3
c) 12
d) 10
1. vypočítam si n(HNO3): c x V= 0,03dm3 x 0,05 = 0,0015mol
2. vypočítam si n(KOH): c x V = 0,02 dm3 x 0,1 = 0,002 mol
3. porovnala som n(HNO3) a n (KOH) a zistila som, že mám KOH v prebytku.
4. z toho mi vyplýva, že som na reakciu vyčerpala celé množstvo HNO3 a v roztoku mi zostalo už len 0,0005mol KOH
5. vypočítala som molárnu koncentráciu tak, že som použila vzťah: c = n/V
6. dosadila som za n rozdiel látkových množstiev a za V celý objem roztoku, čiže 0,0005mol/0,05dm3 = 0,01
7. ak je c = 0,01, potom pH mi vyšlo 2
Správna odpoveď však má byť 12. Nechápem, ďakujem
↑ ivankaCH:
děkuji, jsi šikovná :-)
Chybu nevidím, ovšem z molární koncentrace KOH vypočteš pOH, tedy ještě krok pH=14-2. V pořádku? Děkuji.
↑ ivankaCH:
také děkuji, úžasná ani ne, jen opravdu potěší podpořit takovou snahu:
Prosím, veľmi chcem rozumieť tomuto príkladu a napíšem vám môj postup:
Ať se vede v přípravě (patrně na medicinu nebo přírodovědné obory).