Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám takové zadání:
Roztok uhličitanu sodného, v němž
, má hustotu
.
Vypočítejte:
a) molární koncentraci
b) molalitu
c) molární zlomek 
Nevím si rady,
předem děkuji za každou pomoc.
Zdravím,
úloha je na použití základní pojmů, tak si pohledej definice a potom co konkrétně není jasné. Děkuji.
Tak mám k dispozici dvě hodnoty - hustotu celého roztoku, a hmotnostní zlomek. A ve vzorcích na molaritu a molalitu potřebuji objem roztoku, hmotnost roztoku a látková množství. A nevím jak se k tomu dopracovat. Do vzorce na hustotu taky nemám, co dosadit. Uvažoval jsem o doplnění relativních atomových hmotností, ale opravdu nevím.
↑ Halfik:
děkuji, to je takový typ úloh, u kterých si můžeš objem zvolit (např. V=1 litr), jelikož vlastností roztoku jsou stejně, ať máš celou cisternu, nebo si z toho odebereš jen naběračku.
Ok, s prvními dvěma jsem si poradil díky dosazení vlastního množství daného roztoku.
EDIT // ..nakonec teda i s třetím, když jsem počítal s vodou, která v zadání zmíněná sice není, ale vyšlo to.
... Díky! :)
↑ Halfik:
:-) šikovný kolega, děkuji. Taková hlášením mám velmi rada. Ano, v tomto typu úloh můžeš si zvolit buď objem nebo hmotnost (a převádět jedno na druhé přes hustotu) - tak se rozumí, že z roztoku odebereš vzorek buď pomocí měrného válce nebo odvážíš na váze.
Voda je zmíněna, že máme roztok. Označím za vyřešené.
Stránky: 1