Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ Fobl:,
Poznamka:
Iste mas skripta... a v nich ste ne robili nic na tuto temu?
Normalne by som zacal takto:
Priamka a:
zo smerovym vektorom
a iduca cez bod ![kopírovat do textarea $A=[1,6,2]$](/mathtex/50/500ca34f82e6d0f3222d144b1e3d3da4.gif)
a priamka b:
zo smerovym vektorom
iduca cez bod ![kopírovat do textarea $B=[-2,-3,3]$](/mathtex/9c/9cbf76dc4cbb485605e46a39e488c186.gif)
su mimobezne.
Ich spolocna kolmica je priesecik dvoch rovin:
.
Oznacme
, ich prieseciky z
.
A az od tialto by som pokracoval....
Jelikož jsem ve skriptech příklad na určení mimoběžek nenašel, hledal jsem ho na internetu a tam je podobný příklad řešený na následujících stránkách: http://dagles.klenot.cz/rihova/vzdalenosti.pdf na stránce 13 a 14. Zkusil jsem použít 1. způsob, jen nevím zda jsem ten způsob užil správně.
Ahoj ↑ Fobl:, řešené příklady jsou na starým Trialu http://trial.kma.zcu.cz/main.php?podObs … /7&v=0 , předmět G1 -> [1] -> kapitola 7. Jinak mi taky vyšlo
. :) Já zas ještě nemám ten 1. příklad.
↑ Fobl:,
Ja som ti nikde nenapisal, co pises nie je spravne. Len som ti ukazal inu cestu, ktora sa da jednoducho geometricky representovat.
Bonus.
Ak bod
a bod
mame
a 
A preto 
(Lebo
je linearne zavisle na
a
ortogonalne na
)
Z toho
( rovnost len a len ked
, cize
)
Akoze
....
Tak ci tak treba dokazat, ze je to jedinne mozne riesenie... A to je objekt bonusu!
Ahoj.
Tak to budeme mít nejspíš správně, když nám to vyšlo stejně, pokud nám to vyšlo nezávisle na sobě. Jen jsem to nemohl na trialu najít. Na 1. příklad se budu muset ještě podívat a na 2. se taky ještě podívám, ale zdá se mi, že podobný je na trialu pod 8. tématem jako 10, akorát že tam se počítala velikost výšky vrcholu C a my máme počítat velikost výšky vrcholu D.