Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
Našel by se někdo, kdo by mi řekl výsledek závislosti x na t? Diferenciální rovnice druhého řádu totiž vyřešit neumím. Děkuji. Případný postup uvítám. Ohodnotím kladně ;-)
\frac{\mathrm{d}^{2}x }{\\{\mathrm{} }{\mathrm{d} }{t^{2}} }+2\delta *\frac{\mathrm{d}x }{\mathrm{d}t }+\omega ^{2}x=0
(NĚJAK TO ZLOBÍ....zapsal jsem to takhle.)
má to bejt takhle?
jestli jo, tak to vypadá jako rovnice tlumenýho oscilátoru, ta se řesí pomocí 

po dosazení a vykrácení e dostaneš 
pak vyřešíš diskriminant a dostaneš, že 
to dosadíš zpátky, a výsledkem je superpozice obou řešení
To jestli oscilator kmita tlumene nemuze zaviset na pocatecnich podminkach. Takze to tlumene kmita pro kazde
,
pro ktere to kmita (napr. musime vyloucit pripad
).
Asi bych si prosel nekterou z milionu ucebnic, kde to je komletne vyresene i s komentarem. Protoze pro nektere hodnoty
a
to vubec nekmita, tim mene ze by to kmitalo tlumene.

Ahoj,
potřeboval bych poradit jak najít stacionární řešení soustavy diferenciálních rovnic.
Děkuji za návod

Už jsem našel body S_{1} = [0;1] ; S_{2 }=[1;0]; S_{3}=[0;0]; S_{4}=[-1;0]; S_{5}=[0;-1]
jenže doktor Nečesal(můj vyučující) si myslí,že tam jsou ještě dvě stacionární řešení a já nevím která. Jak je najdu?
↑ Christiano17:
Zdravím,
dle pravidel si máš založit vlastní téma viz pravidla (nepsat do cizích a již vyřešených). Pokud vidím dobře, tak jsi vyšetřil skoro všechny varianty, ale chybí ještě
a zároveň
. Je tak?
Pokud nepomůže, tak si, prosím, založ své téma. Děkuji.
Stránky: 1