Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Mám příklad:
Určete vzdálenost přímky
od nadroviny
.
Nemůžu se s nim nějak hnout, jelikož nikde ve skriptech (trial) jsem nenašel příklad na vzdálenost přímky od nadroviny.
Potřeboval bych naznačit aspoň nějaký postup.
Ahoj ↑ Fobl:,
Princip je ten isty ako ten co som ti naznacil v tvojej otazke o mimobezkach a ktory sa da pouzit aj na vypocet vzdialenosti dvoch afinnych podpriestorov.
Je dolezite vediet ako sa dojde k potrebnemu vysledku a nie za kazdu cenu hladat vyriesene priklady a pouzivat vzorce bez dokazu.
Tu sa da vyhodne pouzit Gram-ov determinant.
Ak nemas tvoje poznamky z prednasok, tak pouzi Google na hladanie po fr alebo anglicky, kde najdes vhodne odpovede aj z dokazmy.
Édit, poznamky:
Mozes zacat citat toto: http://fr.wikipedia.org/wiki/Déterminant_de_Gram
Toto ti moze byt uzitocne k porozumeniu
Si φ est une forme linéaire non nulle, alors
φ est surjective, c'est-à-dire que son image est égale au corps de base ;
son noyau ker(φ) est un hyperplan de E, c'est-à-dire que les supplémentaires de ker(φ) sont des droites vectorielles.
Réciproquement, tout hyperplan de E est le noyau d'au moins une forme linéaire (ipso facto non nulle).
Viac je napisane tu: http://fr.wikipedia.org/wiki/Forme_liné … A9t.C3.A9s
Dobre pokracovanie.
Inac nebudem uz mat cas odpovedat na tuto temu, lebo som zavaleny robotou.
mozem to napisat trochu specifickejsie:
priamka a nadrovina maju v podstate dve mozne vzajomne polohy
1) su roznobezne
2) su rovnobezne (podpripad je ked ta priamka lezi priamo v tej nadrovine)
ich polohu zistis lahko tak, ze sa pozries ci je smerovy vektor priamky linearne zavisly od smerovych vektorov roviny (tu predpokladame, ze nadrovina je dobre zadana a jej tri vektory su LN). Teda nasukas vsetky 4 vektory co su tam do matice a zratas determinant.
Ak ti vyjde ten determinant
tak su nezavisle a teda je to pripad 1) cize vzdialenost je trivialne
.
Ak ti vyjde ten determinant
tak su zavisle a teda je to pripad 2) co ale znamena, ze si mozes vybret uplne lubovolny bod z tej priamky a pocitat vzdialenost bodu od nadroviny, co je standardna uloha a da sa najst aj nejaky vzorec.
Dobrý den.
Takto jsem zkoušel vypočítat determinant.
Teď jestli to chápu dobře, tak bych měl vybrat jakýkoli bod z té přímky a vypočítat vzdálenost bodu od nadroviny. Přemýšlím nad tím jak to vypočítat a nemůžu se hnout dál. Potřeboval bych naznačit aspoň nějaký další postup.
Nejlíp se člověk naučí počítat příklady na řešených příkladech, protože poté už dokáže vypočítat ten samý příklad s jinými hodnotami ovšem pokud počítá bez numerických chyb.
Ako vidim nevies citat na google
Oznac tvoj pracovny priestor E.
Inac by si lahko vyvodil, ze pre lubovolne 
mas jeho vdialenost od
z jeho jednou bazou
danu
.
No vsak by bolo dobre aby si napisal dokaz, tohto vysledku v tvojom pripade.
Pozor Gram-ova matica je vytvorena z tak ze jej prvok
je skalarny sucin
( toto je vyjadrene vo vseobecnom pripade
) a to treba vyuzit v tomto cviceni.
Dobrý den.
Gramovu matici jsem počítal v lineární algebře. Měl bych to mít někde ve skriptech, ale nemůžu teď příslušná skripta najít. Dokonce jsem na to měl příklad letos v únoru ve zkouškové písemce, který se mi tam povedlo správně vyřešit. Možná bych trošku potřeboval to ukázat na příkladu, aby mě to nakoplo. Mám v tom všem někdy trošku hokej, jak chodim do práce a do školy, jelikož je to časově náročné.
Ahoj
Na tvoje matice potrebujes 16 skarnych sucinov na prvu( z ktorych niektore su rovnake) a na druhu 9 z nich.
Po vypocitani ich daj do matic ( podla vzorca) a vypocitaj determinanty.
Dobrý den.
Zkoušel jsem dát do matice tich 9 skalárních součinů a vypočítat determinant (viz. obrázek)
,
ale získat těch 16 skalárních součinů se mi nepovedlo. Potřeboval bych naznačit, jak bude vypadat ta matice s těmi 16 skalárními součiny.
Poznamka:Pouzil si 3 smerove vektory danej nadroviny, 4 vektor co mas pouzit je z tej priamky ... To ti da tych 16 jej clenov ( cize dopocitaj tych 7 co ti chybaju)
To si ukazal ze priamka
, je rovnobezna z nadrovinou
.
Lahko sa ukaze ze karteziansky rovnica tejto nadroviny je
a tak hladana vzdialenost, ako ta upozornil kolega Brano, v tomto pripade hladana vzdialenost je vzdialenost lubovolneho bodu ( napr A( 0,6,05)) priamky
od nadroviny.
A sakra, neumím spočítat -2+2. :( Obecná rovnice nadroviny mi vyšla x-2y-z+u+1=0. :( Pak jsem postupovala trochu jinak (ne podle uvedeného vzorce) a kdybych bývala spočítala determinant správně, vyšlo by mi
. Je to možné..?
↑ nanny1:
Tvoja rovnica nemoze byt ok, lebo dany kotvovy bod [1,1,1,2] musi splnovat tvoju najdenu rovnicu .... Cize si ju oprav.
Tvoja odpoved je ako moja.