Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 12. 2013 18:31

zmatkář
Zelenáč
Škola: nultý ročník medicíny
Pozice: student
Reputace:   

molekulová fyzika

Dobrý večer,
mám problém s příkladem:
Určete klidovou hmotnost mm molekuly vody H2O a molekuly oxidu uhličitého CO2.
a Určete přibližný počet molekul v 1 kg vody H2O.

Jsem naprosto bezradná, fyziku jsem se doteď neučila, zkušela sem internet, tabulky ale vlastně ani nevim pod čím to mam hledat..
Předem děkuji za pomoc
S přáním hezkého dne
zmatkář

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 10. 12. 2013 19:31

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: molekulová fyzika

Zdravím,

pokud umíš určit molární hmotnosti H2O a CO2, potom je jen použití vzorce - pro 1. úlohu. V 2. úloze potřebuješ určit látkové množství (počet mol) odpovídající 1 kg vody a použit Avogadrovu konstantu.

Z kterých materiálů studuješ? V úvodních tématech Fyziky a Chemie jsou odkazy, co můžeš použit. Děkuji.

#3 10. 12. 2013 20:14

zmatkář
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: Promin, pořád jsem ztracená.. Umím spočítat molární hmotnost, ale kam to mam dosadit? rovná se to teda klidové hmotnosti? A u druhého příkladu už vůbec nevím co s tím mám dělat.. asi potřebuju spíš doučování..nevíte o někom kdo by mě mohl individuálně doučovat?

#4 10. 12. 2013 23:30

jelena
Jelena

Umím spočítat molární hmotnost, ale kam to mam dosadit? rovná se to teda klidové hmotnosti?

to ne, platí $M_r=\frac{m_0}{m_u}$, odsud klidov8 hmotnost je $m_0=M_r\cdot m_u$, m_u je konstanta.

asi potřebuju spíš doučování..nevíte o někom kdo by mě mohl individuálně doučovat?

to určitě bude nejlepší, materiálů je hodně (určitě i vás na škole něco doporučí nebo odkazy v sekcích), ale pro rychlou nápravu různých drobných problému (jako práce se vzorcem apod.) individuální konzultace bude pohodlnější a přínosnější. Doučování chemie nabízejí kolegové v sekci, potom je zde nabídka Doučování na hlavním webu, snad se poptat i po známých, zda není nějaký schopnější student v dosahu. Osobně na chemii/fyziku nikoho neznám.

Ať se podaří.

#5 11. 12. 2013 21:48

zmatkář
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji Vám za nápady, jste velice laskavá
Děkuji za pomoc

#6 12. 12. 2013 11:01

jelena
Jelena

↑ zmatkář:

není za co, ať se podaří někoho sehnat a úspěšně dostudovat. Téma označím za vyřešené.

Zápatí