Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý den, mohl by mi někdo pomoct vyřešit tento příklad prosím? děkuji nastotisíckrát!
Pan Spořílek si uložil v bance 50 000 Kč s úrokovou mírou 6 %. Dále se rozhodl, že bude pravidelně střádat a každý rok uloží 5 000 Kč. Kolik si bude moci vybrat za 10 let?
↑ gadgetka:
bohužel tohle neřeší můj problém, protože na začátku už mám vloženo 50 000 a pak vkládám ročně vždy 5 000. :( na to jsem žádný vzorec nenašla
↑ Mar89:
Zdravím,
použiješ jeden vzorec na výpočet, pokud je uložena částka jen jednou (50000,-) a jen nabíhají úroky. Potom druhý vzorec na výpočet, pokud pravidelně ukládá (5000,-). Výsledky sečteš. Nevzpomínám, zda pan Krynický má i souhrnné vzorce, možná zkus projít finanční úlohy.
Úloha není úplně korektně zadána - mělo by být jednoznačně jasné, že 50000,- uložil na začátku roku a ve stejném roce už nic nevkládá a také, že hned na začátek dalšího roku ukládá 5000,-. Nebo, že zároveň vložil jednu pevnou částku a také ve stejném období začal spořit.
Nebo jinak upřesnit konkrétní momenty vkladů. Ale asi se předpokládá, že všechno se děje na začátku roku. Stačí tak pro dořešení? Děkuji.