Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím o pomoc s úlohou na smyčkové proudy. Tady je zadání, nepotřebuju hodnoty, ale chtěla bych to pochopit.
. vím, že musím udělat smyčky, takže jsem si je zakreslila takhle
, akorát teď nevím, jak do rovnice zapsat ty správné hodnoty, moc nechápu, kde patří znaménko mínus a kde plus, vím jen, že to je podle 2kirchoffova zákona, ale nevidím v tom souvislost. pomohl by mi prosím někdo sestavit rovnice a trochu mi to vysvětlit?
Kde bude dávat mínus a kd plus je na tobě, jen to musíš dodržovat v celé rovnici. Musíš si uvědomit, že 2 kirchhoffuv zakon není nic jiného, než zákon zachování energie (protože co vlastně je napětí že?)
Vezmeme například smyčku tři. Představ si, že tudy protéká jednotkový náboj a že právě stojí před zdrojem U1 ve směru šipky. 5eekněme, že má nulovou energii.
Najednou projde zdrojem, takže získá potenciál (energii) U1. Jelikož jde PROTI proudu (o velikosti I3 je to tak?), tak po projití rezistorem se jeho energie ještě zvýší, protože jde PROTI proudu takže mu něco jakože pomáhá. Zvýší se samozřejmě o I3*R4. U dalšího rezistoru pak ale přichází menší komplikace, která by šla vyřešit otočením orientace té první smyčky ale není to nutné. Jak jsme se snažil vysvětlit, když jdu proti proudu tak přičítám, když po tak odčítám. Takže o třetího rezistoru přičtu člen (I3-I1)*R3, protože proudy I3 a I1 tečou opačně, I1 ve směru a I3 proti směru. U r2 pak přičtu člen (I3-I2)*R2 ze stejného důvodu.
No a jelikož náš myšlený náboj dorazil na to smé místo ze kterého vyrážel, tak zřejmě jeho energie musí být stejná jako na začátku, tedy nulová. To samé udělám i pro zbylé dvě smyčky a dostanu tři rovnice, pro tři neznámé proudy