Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Co si skusal robit?
Maly navod:
A) rozklad na sucet dvoch zlomkov
B) v sucine sa vela clenov zjednodusi ( v pripade ze by bola nejaka relacia medzi clenmy postupnosti)
C) geometricky rad
Édit: upresnenie.
↑ Callme:
Zdravím,
není dobré dávat do tématu více dotazů, potom je to nepřehledné.
a) pokud jsi upravil
tak se mi to nezdá v pořádku, zkus pro kontrolu opět dat ke společnému jmenovateli (jen drobná oprava), další kroky "poskládat nulující rozdíly k sobě", se mi zdá jako dobrá cesta.
b) zatím nevidím (mně vychází jen dělení čitatele jmenovatele, ale asi není dobrá cesta) - viz doporučení kolegy ↑ vanok:
c) součet geometrické řady s a_1=1/36, q=1/6 - splňuje podmínky použití vzorce pro součet (pro |q|<1). Tak jsi to myslel? Děkuji.
↑ Callme:
tak pravděpodobně to již není aktuální, včera jsem měla jiné aktivity a hlavně zdůvodnění
Nemohol by si mi to vypocitat potrebujem to do zajtra a dnes nemam vobec cas?
mne absolutně nemotivuje. Jak jsem napsala ↑ příspěvek 5:,
a) by mi vyšlo skoro stejně, jen
a při stejné metodě, co jsi použil se nepodaří vynulovat členy 
b) nevidím nic, co by šlo, jen
, ale to nevím, k čemu by bylo dobré,
c) všechno máš připraveno, jen dosadit do vzorce pro součet (kopírováno z wikipedie v odkazu) 
Pozdravujem ↑ jelena:,
Z tym b) som dal neuzitocnu myslienku, lebo vlastne nevieme aky je suvis medzi ai.
Pripadne tiez taka neuzitocna myslienka:ak su tam vsetki cleny kladne sucin sa da transformovat na sumu, vdaka ln.
↑ jelena:,
Ano chyba tam suvis medzi ai, napr.
↑ Callme: příklad c) mi vyšel stejně.
↑ příspěvek 12:
nedávej, prosím, do tématu více dotazu (to už jsem psala), je to nepřehledné. Pokud rozkládáš na parciální zlomky, tak něco jde rozložit jen od pohledu, na něco je třeba používat postupy, ale vždy je možné překontrolovat svůj výsledek tak, že rozklad opět dáš ke společnému jmenovateli - musí vycházet původní zlomek. Kontroloval jsi? Pokud nepomůže, tak do samostatného tématu.
----------------
S kolegou vanek se ptáme, zda zadání k úloze b) je kompletní? Tak to, prosím, upřesní. Děkuji.
↑ Callme:
Řekl bych, že je to nepsrávně zapsáno. Nevím, odkud kolega vanok bere jistotu, že se v součinu mnohé zjednoduší krácením (tímto srdečně zdravím). Tak jak je to v originálním příspěvku zadáno, není zřejmé nic. Povaha úlohy je silně podmíněna tvarem členů
. Mohlo se však stát, že součin měl vypadat třeba takto:
Potom lze použít to, čemu se často říká multiplikativní teleskop a rada od vanok-a je zcela opodstatněná.
↑ Marian:
Také zdravím srdečně :-)
Kolega vanok svůj názor celkem rychle opravil, svorně tvrdíme, že nic nevidíme a prosíme kolegu ↑ opakovaně: o upřesnění zadání.
↑ Callme:
náhodou tam může být úplně všechno (cestou "zo zosita do zosita") :-) Bude nejlepší si uvěřit u autora zadání nebo u spolužáků.
Pozdravujem ↑ jelena:,
Je pravdepodobne, ako poznamenal kolega Marian( ktoreho tiez pozdravujem), pravdepodobne ide o chybu z indexamy, lebo casto ( i ked to nema tiez logiku) kazde cvicenie ma riesenie(ia).