Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
zas máš 2 dotazy v tématu. a) mi vyšlo stejně, ale b) zkus si ještě jednou rozepsat podrobně o kousek dál, než jen do 5/6 - každý sudý člen má čitatel, co se vykrati s jmenovatelem, ale jen 3 se kratí rovnou "se sousedem", u ostatních členů tomu tak už není. Mělo by zůstávat vždy 2 a jmenovatele, co se nekratí.
Pozdravujem ↑ jelena:,
tu sa da skutocne "estetickejsie" napisat vyraz b) napr vdaka faktorialom (inac skoda ze je pomiesany z inym prikladom)
ale neviem o co v tychto cviceniach ide? nejaky iny zapis ma byt urobeny v akom umysle?
ide napr o tom ze dana postupnost je klesajuca? a potom to vyuzit na pokracovanie cvicenia?
Zaujimalo by ma ↑ Callme: aby si napisal kde si dostal toto cvicenie? na akej prednaske, na akej skole a rocniku Inac je ti tazko dat odpoved ako treba.
↑ Callme:
ja tie skratku nepoznam. ... A ak sa nemylim ide len o to ci chapete tie zapisy.
Cize skor o moznosti ako sa da nieco inac napisat.
Co si napisal nie je spravne.
Mohol si urobit toto ( Vysvetlim to na tri etapy aby ti to mohlo byt jasnejsie )
Najprv menovatel sa da upravit na 
Potom mozeme doplnit v citately vsetki chybajuce parne cisla, cize 2, 4, az do 2 n.
Co znamena ze citatel sa zmeni na (2 n)!
Ale aby sa nemenila hodnotu vyrazu, treba to v menovateli vynasobit tymy istymi cislamy co som pridal do citatela, a
je lahko poznamenat ze to da povodny menovatel na druhu. 
Pozor matematicky to nic nemeni na veci, je to len iny zapis.
Tvoj vysledok nerozumiem, tak vysvetli ako k tomu prisiel.
Ale ak ani ti nevies na co to sa ma pouzit, tak neviem co poradit.
Ak chces nast nieco, tak to zacni skusat pre postupne hodnoty n (1,2,3....) a uvidis co ti to da.
Napr pre n=6 dostanes co? ( ked vsetko co sa da zjednodusis...) po viacerych ( vela) pokusoch ti to da nieco co potom zovseobecnis pre lubovolne n.
cize v menovateli mas
Tak urob tabulku pre vela hodnot a mozno najdes nieco? zavisle na n;
To nie je dobre... Vyskusaj uz pre n= 1... Neplati to!
prave rob ako som ti poradil napis niekolko odpovedi pre male n.... A ukaz v tabulke tie odpovede.
Urcite vas prof. nechce aby ste stratili hodiny casu.
↑ Callme:
Vsak ti to opakujem, ze nepoznam na to iny vzorec, ako ten co som ti uz napisal z tymy factorialmy.
↑ Callme:
Je to mozna odpoved.
Ale akoze neviem, co od vas pytaju tak je to tazko vediet.
ten je zly, lebo ako som uz pisal ↑ vanok:.
Ale ako sa mi zda ani ty nevies co sa od teba caka. To musi byt pre teba stresujuce.
Netrat tak vela casu z tymto, vsak mas aj ine veci na ucenie
Dobru noc