Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobré odpoledne
Krátím lomené výrazy a z celé sbírky se mi nepovedlo přijít na princip tohoto příkladu.
Ono jsem nakonec na výsledek přišla, je to: (3x-5)/(4x-7).Jenomže spíše takovým dosazováním.
Řešení, které se asi nejvíce blíží výsledku je, že 5-2 jsou 3 a 5*2=10, to samé ve jmenovateli (s příslušnými čísly), ale zase vím, že tato "metoda" se používá, když je číslo u členu x a ne x^2.
Jsem samostudent, proto je možné, že mi tento "detail" mohl uniknout, proto se ptám.
Předem moc děkuji :)
↑ xstudentíkx:
Dobrý den,
použijte standardní rozklad čitatele i jmenovatele na součin.

Toto dejte do zlomku místo původních kvadratických trojčlenů, pokraťte a upravte... :)

Děkuji za ochotu :)
Druhý kroky chápu (výpočet kvadratické rovnice), ale teď nějak nechápu, jak jste se dostal ke třetímu kroku. Pokud bych Vás mohla poprosit o vysvětlení, byla bych ráda.
↑ xstudentíkx:
Dobrý den,
nejprve to zkusme na jednodušším příkladu, např. rozložte na součin: 
Kořeny jsou: 
Rozklad na součin je potom:
(v podstatě "otočíte" znaménka).
Správnost tohoto rozkladu si ověříte zpětným roznásobením, přičemž musíte dostat původní trojčlen 
↑ xstudentíkx:
Dobrý večer,
vždy existuje více metod, jak se dopracovat k výsledku.
I váš příklad:
je možné rozložit v součin výše uvedeným postupem pomocí kořenů kvadratické rovnice.
Je jen na vás, který postup si osvojíte a oblíbíte.
Jen poznámka: Metodu řešení pomocí kořenů je možno použít jen tehdy, je-li diskriminant kvadratické rovnice 
↑ xstudentíkx:
Dobrý den,
je nerozložitelný kvadratický trojčlen v oboru reálných čísel.
Je možné ho však rozložit v oboru komplexních čísel, to ale nebude, předpokládám, předmětem vašeho zájmu.

Dobrý den
Děkuji, myslela jsem si, že vzhledem k mým dosavadním znalostem s tím moc nepohnu.
V rámci svého samostudia se ke komplexním číslům určitě časem dostanu, ale zatím to není, jak jste správě dodal, předmět mého zájmu.