Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
mám jeden Laurentov rad, ktorý neviem upraviť do koncovej pozície.
rozdelím to na parciálne zlomky
tá prvá časť je už vlastne hlavná časť radu, a teraz upravím druhú časť
a tu nastáva trošku problém. Mám dve metódy, ktoré sú ale asi tie isté
1)![kopírovat do textarea $-\frac{i}{3}\frac{1}{z+2i-3i}=-\frac{i}{3}\frac{1}{-3i[1-(\frac{z+2i}{3i})]}=-\frac{1}{9}\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{1}{\frac{z+2i}{3i}})^{n}$](/mathtex/67/672718a2c185df4ca658b63958cb7cda.gif)
čiže riešenie by malo byť
Tu je ešte druhé
2)
čiže opäť celé riešenie je
optický sa ale nepodobajú, preto by som to chcel upraviť aby obidva začínali od
, po prípade aj tú hlavnú časť radu dať pod sumu, ak je to môžné. Surfoval som na nete ale nejako to neviem nájsť, to upravovanie.
Ďakujem
nie, ta prva cast je tak ako som povedal, tam mas chybu a ma to byt tak ako som napisal
EDIT: znova - pozri ↑ Brano:
ide iba o to zistit, ktory z tych vysledkov vyhovuje zadaniu, ze to ma konvergovat na danej oblasti.
to prve konverguje na
a to druhe na
cize to druhe je to co chces.
mozno prehladnejsie je ked sa na to pozrieme v jednoduchsom priklade v strede 
toto
plati sice iba pre
, ale toto
neplati nikdy, okrem trivialneho pripadu
.
pre
plati
a mozes urobit prave ten trik, co si robil v tom druhom postupe
nie :),
myslel som že keď to robím jedným spôsobom a druhým spôsobom, čo je napísané hore, malo by to byť rovnaké, ale rozdiel je v sume, kde jedna začína od 0 a druhá od jednotky.
Sú nejaké pravidla na úpravu súm, keď napr chcem otočiť že nepôjdem od 0 do nekonečna ale od nekonečna po nulu, alebo nejaké iné pravidla
↑ m4tQ:
neviem ci uplne rozumiem co sa pytas, ale mozes tu sumu napisat aj tak aby zacinala od 

ale nemozes zmenit to ake su tam cleny t.j. ked si rozpises aj to vlavo aj to vpravo, tak dostanes
ale stale nechapem co myslis tym, ze by ti to malo vyjst rovnako ked to robis jednym a druhym sposobom. preco predpokladas, ze by to malo vyjst rovnako, ked pri jednom pouzivas
a pri druhom
- mohlo by to vyjst rovnako, ale nevyjde a ani by ta to nemalo velmi prekvapovat.
Nie, asi sa trošku zle rozumieme. Hore som napísal dve metódy, ktoré riešia rovnaký problém, ktorý je tiež hore zadaný. Teraz keď použijem to čo si napísal v poslednej správe, tak sa oba spôsoby rovnajú. Vlastne to nie sú dva ale iba jeden spôsob v dvoch farbách.
Ďakujem Ti veľmi pekne, že si mi venoval tvoj čas :)
↑ m4tQ:
sory - az teraz som si uvedomil, ze v tom prvom postupe mas sumu zacinajucu od 
ja ked som to kopiroval, tak som tam stale videl
a myslel som ze to chces robit podla vzorca
a nie podla toho upraveneho, co uz bol spominany vyssie
a teda som tocil o koze, zatial co ty o voze :)
oba postupy mas teda spravne a vysledky su uplne rovnake - ak teda cely problem bol v tom ako upravit jeden na druhy, tak sa ospravedlnujem, ze som ta poplietol
upravis to tak, ze napr. v tom druhom vyraze prinasobis do citatela v sume
a potom pred sumou pridas
a potom iba posunies index v sume o 1.