Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dotykal sa priamky y=-4 maximum nebo minimum ma y suradnicu - 4 a teda vrchol je posunuty o 4 diely dole. a teda cely graf (graf kvadratickej funkcie s vrcholom v bode 0,0) je posunutý o 4 diely smerom dole.!
Každa kvadraticka funkcia sa dá zapísať v tvare
kde k, w, h, su rozne koeficienty.
A vieš že h = - 4, lebo hocijaké číslo v súčte(rozdiely) posúva graf v smere y osi.
Maš dva body a dve neznáme koeficienty, stačí dosadit a vypoćítať. Dúfam, že som neprezradil veľa.
↑ jijik:
Poradím ti trochu jinak
Tvá kvadratická funkce je parabola.
Ta se dá napsat jako:
(tj. tzv. rozklad kvadratického členu)
Souřadnice
a
jsou souřadnice vrcholu paraboly.
Protože se má parabola dotýkat přímky
, což je přímka rovnoběžná s osou x, pak se takové přímky musí dotýkat svým vrcholem a tedy y-ová souřadnice vrcholu
musí být rovna -4.
Máš tedy 1. rovnici 
Druhé dvě rovnice sestavíš tak, že za x a y dosadíš vždy souřadnice bodů, kterými má parabola procházet. Tedy 
Tuto soustavu (pro neznámé a,b,c) vyřešíš a je to.
Odpovědi na otázky:
a) průsečík s osou y znamená, že x=0 a tedy 
b) průsečík s osou x znamená, že y=0 (bude to kvadratická rovnice) získáš body 
c) obsah trojúhelníka bude 

↑ Honzc:
1) Protože parabola se dotýka přímky
pak y-ová souřadnice vrcholu je -4
2) Protože parabola prochází body (-1,12) a (7,12) - potom x-ová souřadnice vrcholu je uprostřed souřadnic (-1 a 7) tj. 3
3) Vrchol paraboly bude: 
Rovnice paraboly 
Známe tedy 3 body hledané paraboly.
4) Můžeme tedy sestavit 3 rovnice o 3 neznámých tj:
Stroj počítá
Rovnice paraboly:

↑ Cheop:
Čau,
ta tvá úvaha "... Protože parabola prochází body (-1,12) a (7,12) - potom x-ová souřadnice vrcholu je uprostřed souřadnic (-1 a 7) tj. 3" v tomto případě platí, ale jenom proto, že y-ové souřadnice obou zadaných bodů jsou stejné, Pokud by tomu tak nebylo, pak jseš nahranej a budeš to muset počítat stejně jako já.
Dál nerozumím tomu, proč tak složitě počítáš plochu trojúhelníku, když vzoreček P=a.v/2 je tady jak jsem psal úplně jasný. (a protože v bodech a) b) už má průsečíky spočítané, pak je jenom jednoduše použije)

↑ Honzc:
Čus
1) Ano to já vím, že to platí jenom proto, že jsou y-ové souřadnice bodů stejné.
Já jsem to sem napsal, aby bylo vidět, že lze i jinak a méně pracně.
2) Počítám to složitě proto, že mě jednoduché počítání nenapadlo. (opravdu S=5*4/2) - mě nenapadlo.