Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den pokouším se vypočítat asymptoty funkce
podle všeho bych měla hledat asymtoty v mínus nekonečno a nekonečno. Vím že vše musí počítat pomocí limit a rovnice přímky ale nějak se nemůžu hnout z místa. Poradíte mi prosím jak na to?
Ahoj, jsem v tomto začátečník, takže doufám, když to bude špatně, tak mě někdo sejme. Ale myslím si:
1. Nejdřív do limity musíš dosadit -/+0
- tak ti vyjde, že máš 2 jednostraně nevlastní limity
2. Pak když počítáš limity pro +/-nekonečno vyjde ti vždy zase nekonečno
- to znamená, že tvoje funkce nemá rovnici přímky asymptoty
Zdravím,
předně bych doporučila kolegyňce ↑ kachniccka: si udělat jasno v definicích a tak si stanovit kterou asymptotu, kde a proč chce hledat. Potom nastoupí technika hledání asymptoty.
kolega Creep napsal(a):
1. Nejdřív do limity musíš dosadit -/+0
- tak ti vyjde, že máš 2 jednostraně nevlastní limity
proč? Jak je definována zadaná funkce? Děkuji.
2. Pak když počítáš limity pro +/-nekonečno vyjde ti vždy zase nekonečno
- to znamená, že tvoje funkce nemá rovnici přímky asymptoty
To chce upřesnit, do které limity se bude dosazovat. Opět děkuji.
↑ Aktivní: opět chce upřesnit, který typ asymptot je v takovémn tvaru.
↑ příspěvek 4: v zápisu limity je třeba udělat pořádek, velké X pod znakem limity nic neřekne. "limita omezená" takový pojem asi není.
Pokud ještě mohu doporučit - odkazů na definice je dost, tak se snažte, prosím, vkládat do příspěvku odkaz a ten potom rozebírat. Tak ještě trošku sjednejte pořádek v tématu :-) Děkuji.
Zdravím a omlouvám se za zmatky. I kachnicce. Teprve se učím. Tedy limita je jdoucí k nule: ![kopírovat do textarea $\lim_{x\to0}=3*\sqrt[3]{x^{2}}-x^{2}$](/mathtex/38/38f0c1401e8070dcad4b6a5e560f8bc5.gif)
Podle textu: http://maths.cz/clanky/asymptota-funkce.html jsem dosadil do limity 0 a vyšlo mi, že má oboustrannou nevlastní limitu. Takže je bez směrnice přímky asymptoty.
Tedy nemusím řešit podle návodu od Aktivního.
Děkuji za pomoc a omlouvám se kachnicce.
↑ Creep:
Zdravím,
v tom není žádný problém, není za co se omlouvat - napsal jsi, že "jsi začátečník" a pokud je zájem, není problém se na úlohu podívat jako na materiál ke studiu. Jak jsem psala - chce to vzít definice - některý ucelený soubor (např. zde) a postupně projít problémové momenty.
U funkce třeba začínat def. oborem - jak vyšel? Po stanovení def. oboru lze již usuzovat, zda můžeme vyšetřovat "podezření" na asymptoty bez směrnice a "podezření" na asymptoty se směrnici. Potom již postupujeme některou vhodnou metodou vyšetření.
Děkuji za odkaz, ten je dobře názorný, také jsem ho již použila, porovnej ale definiční obor funkce v odkazu a v tématu. Co z toho plyne?
Ohledně vyšetření limit a pojmů - také je dobré si udělat jasno v definicích - v tomto konkrétním případě v bodě 0 není žádný důvod pro limitu nevlastní.
Jak mi čas dovolí, tak se na téma podívám, ale věřím, že i někdo z kolegů přispěje daleko kvalitnějším doporučením. Děkuji.
Ahoj a děkuji za pomoc. Tedy, pokud jsem postupoval správně u stanovení definičního oboru tak
protože jsem řešil nerovnici
. Vycházím z toho, že všechna čísla na druhou jsou větší nebo rovna 0. Tedy včetně 0 samotné.
Pak tedy podle popisu definic (pro kachniccku) jsem vedle a musím řešit rovnici přímky asymptoty.
Jenže nejspíš musím dělat chybu, protože mi neustále vychází ![kopírovat do textarea $\lim_{x\to\pm\infty }=\frac{3\sqrt[3]{x^{2}}-x^{2}}{x}=0$](/mathtex/05/0502e35c989937469023a0df7a3487f6.gif)
Když zadám limitu do wolframu tak mi zase vychází nekonečno.
Tak se přiznám, že jsem zase mimo.
Snad mě někdo zase nakopne (protože chytrým se jen napovídá).
Děkuji
Pokud ovšem neplatí to na co jsem narazil v jednom z materiálů na který jste mě odkázala.
Pokud by se limita rovnala nekonečnu, tak i když se
nemusí platit, že musí mítasymptota směrnici přímky. Viz strana 18 zde: http://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif … prubeh.pdf
Co myslíte?
↑ Creep:
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že definičním oborem je
, asymptota bez směrnice neexistuje.
Asymptoty "se směrnicí" vypočtete podle těchto vztahů:
- rovnice asymptoty: 
- výpočet k: 
- výpočet q: 
V našem příkladu tedy: ![kopírovat do textarea $k=\lim_{x\to\infty }\frac{3\sqrt[3]{x^{2}}-x^{2}}{x}=\lim_{x\to\infty }\frac{3}{\sqrt[3]{x}}-\lim_{x\to\infty }x=-\infty $](/mathtex/43/433c401ccc144fdb69f4726f46c65396.gif)
Neexistuje tedy ani asymptota se směrnicí.
Pro názornost graf funkce:
↑ Takjo: Díky moc všem za pomoc a prakticky i za řešení