Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Lopatak:
Zdravím,
asi Vás zklamu, ale žádné všeobecné procentuální rozmezí pro známky neexistuje. Každý učitel má svůj systém hodnocení.
↑ teolog:
Zdravím Vás, to je mi šok :-) - a co klasifikační řád?
↑ Lopatak:
to by možná chtělo upřesnit, rozmezí pro které hodnocení Tebe zajímá? Např. já bych tomu rozuměla, že kolík je jedničkářů apod. v matematice na určitém stupni?
Mě se například líbí to, že v matice je jedinej učitel dost chytrej na to, aby známkoval tak jak se známkovat má. Máš polovinu v matice, máš trojku, máš polovinu v jakýmkoliv jiným předmětu, máš pětku. To je logika.

Procenta jsou jenom číslo, když bude učitel chtít, umí napsat 2 písemky tak, aby se stejnými znalostmi si napsal jednu na 10% a druhou na 90%. Tak zkrátka neberte ani tak v potaz procenta, ale celkovou náročnost.

↑ jelena:
Zdravím,
klasifikační řád sice nastavuje určitá pravidla a definuje požadavky na jedničku, dvojku atd., ale požadavky jsou někdy buď velmi obecné a pokud jsou konkrétnější, tak i v takovém případě velmi záleží na učiteli, jak posoudí odpovědi v testu nebo při zkoušení. Ale aby bylo v řádu konkrétně napsáno, za kolik procent je jednička, to jsem ještě neviděl (ale neznamená to, že to někde nemůže být).
↑ Freedy:
Záleží jak kde, například u mne je 50% hranice mezi čtyřkou a pětkou. Ale také zohledňuji náročnost a typ testu. Ne všechno je mezi sebou jednoduše srovnatelné. Také nechápu, že trojku má mít někdo, kdo umí jen půlku toho, co se snažím studenty naučit. Na vysoké škole výsledek 50 % z písemné části většinou znamenal vyhazov ze zkoušky nebo důkladné dozkoušení v ústní části (a nakonec často vyhazov).
Mě je to jedno, já na tyhle procenta nekoukám protože se nikdy tak nízko nedostanu. Spíš jde o to, že na střední je hodně lidí kteří tu matiku zvládaj jen tak tak a jsou rádi i za 3 body z dvacetibodové písemky.
Pro mě by bylo taky blbý dávat za 50% trojku ale prostě proč ne? Proč by měl bejt rozsah mezi pětkou a čtyřkou desetinásobně větší než mezi jedničkou a dvojkou?
Kdyby to náš učitel na matiku dělal takhle, tak nás ve třídě není tolik, kolik nás je.
tiež som dlho nechápal tie stupnice, že 6 (vysoká škola) alebo 5 (základná a stredná škola) známok je rozdelených tak nerovnomerne, ale neskôr bolo to asi v treťom ročníku na vysokej som si uvedomil, že vlastne ide len o dve hlavné kategórie prospel a neprospel a kategória prospel je ešte ďalej väčšinou rovnomerne delená na 5 resp. 4 prípady. je to tak?
↑ teolog:
děkuji, podrobně to asi v řádu napsáno nebude, ale je to jediný oficiální materiál, pokud by došlo na spor o hodnocení. Tak si představuji, že při úvodním seznámení se způsobem známkování v předmětu a při tvorbě systému zkoušení na řád berete ohled.
Např. kolega Fredy.00 zde dával náhled na písemku (nevíme, zda úloh bylo více), ale konkrétně k zadané úloze hodnocení 5 nepatří.
↑ jarrro:
záleží, jak moc na konkrétním známkování záleží :-) Pokud o nic nejde - např. o využití výsledku pro další studium, pro zařazení do některého studijního pobytu, pro stipendium apod. tak určitě stačí hranice "prospěl/neprospěl". Nakonec na slušných VŠ hranice "prospěl" je nastavena tak, že je to slušný výkon, potom již jsou jemné rozdíly pro subjektivní pocit studujícího a okolí.
Na ZŠ/SŠ snad ještě má hodnocení i motivační charakter.
↑ Lopatak:
způsob hodnocení společné části maturity je dán, zde se zrovna žádný subjektivní pohled neprojeví - viz stránky státní maturity. Pokud jde o statistiky úspěšnosti, tak nevím, zda jsou i tak podrobně zpracovány - zkus pohledat. Vím, že velmi podrobné rozbory jsou na Slovensku - dole v DOKUMENTY viz jednotlivé ročníky a zprávy.
A zrovna u společné částí maturity bych brala jen "prošel" a neřešila bych za kolik.
co maturitní? dejme tomu že 1/3 je na 4... jak pak dal?
v jakém smyslu "jak dal"? Děkuji.
----------------------
OT: to už fakt nevím, zda se rozesmát nebo se rozbrečet - další pokus :-)

Zdravím,
na ZŠ a SŠ je to o známkách. Na VŠ je to akorát prošel/neprošel. A ve výsledku je úplně jedno, zda někdo projde na první pokus s "výbornou", nebo na třetí pokus s "dobrou" ... Za rok se na to už nikdo neptá.