Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi někdo, prosím, říci, v čem dělám chybu při řešení toho příkladu?Mám určit determinant (samozřejmě, že bych ho mohl spočít pomocí rozvoje, ovšem jsem na něj šel Gaussovou eliminací-výsledky by měly být stejně)
. Od druhého řádku jsem odečetl 2-násobek prvního, od žetího řádku 4-násobek prvního a od posledního 3-násobek prvního. Dostal jsem se k determinantu
, další úpravou k determinantu
, jejíž determinant vyšel
, ovšem výsledek je
. V čem postupuji špatně?

↑ Kája2:
Zdravím,
úpravy jsou udělány špatně až v tom poslední kroku. Navíc determinant matice upravené pomocí vynásobení řádku není stejný jako determinant původní matice.
↑ Kája2:
Ano, lze tak uvažovat. Čili pokud 'o tom víte', tak to není třeba považovat přímo za chybu a determinant násobitelem zase vydělit. Ovšem je to nutné hlídat (osobně bych to asi nedělal).
Stejný princip se týká i sloupců determinantu.
Jen se nesmí zapomenout, že je rozdíl, násobí-li se číslem matice nebo determinant.
Taky bych zvažoval, zda jít nad rámec úprav na determinant třetího stupně (ten s přehledem spočítat Sarrusovým pravidlem).
Stránky: 1