Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 12. 2013 17:08

Marc27
Reputace:   

LaTex

Ahoj, prosím Vás, mám jen makou prosbičku ohledně psaní v laTexu.Chtěl bych Vás poprosit, zda-li nevíte, jak mám do editoru zadat, že chci mít nadpis na středu, tučný, podržený a jiné velikosti než ostatní písmo. Pokaždé se mi totiž povedou jen dvě věci, zarovnání na střed a buď potržený text nebo tučné písmo,ale nikdy ne ta kombinace, co bych potřeboval. Mám hlavně problém, že napříkad to mám takto:
\begin{document}
\begin{center}
\textbf{Permutace, determinanty}
\end{center}
\end{document}
A už nevím, jak tam přidat to podtržení a velikost. Budu vděčný  za každou radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Marc27)

#2 21. 12. 2013 21:51

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Re: LaTex

↑ Marc27:

Ahoj, prvně tohle moc nespadá do kategorie vysokoškolské matematiky, co si vybavuji.

A co se týče toho zarovnání, proč takové vůbec chceš? Můžu ti poradit, že uděláš \underline{ --- } a velikost zvětšíš třeba jako \Large{ ... }.

Nicméně lepší je používat obecně místo celého tvého kódu jen tohle

\begin{document}
\section{ Permutace, determinanty }
\end{document}

popřípadě při formátu book můžeš používat místo \section{} třeba \chapter{}. Nebudeš to mít na středu a nebude to podtržené (zaplať pánbůh), ale bude to alespoň podle nějakých norem.

A když něco nevíš v LaTeXu, není nic snazšího než zadat do googlu "Latex podtržení" například. Hned první odkaz ti vyhodí, co jsem ti napsal já.

Tak se drž, TeXej a příště bych asi volil lepší metodu než psát do sekce vysokoškolské matematiky.
J.

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 22. 12. 2013 01:33 — Editoval študiózo (22. 12. 2013 01:35)

študiózo
Zelenáč
Škola: ZŠ
Pozice: študiózo
Reputace:   

1) podtrhávání je prohřešek proti typografii
2) tučný, podtržený, velký text ve středu přes:

\begin{center}
{\bf \large \underline {Vypadá to hnusně. Vyvaruj se tomu, prosím.}}
\end{center}

Edit: jde-li o titulní stránku, použij

\begin{titlepage}
\begin{center}
\vspace{5cm} %nastav libovolne
{\bf \large \underline {Název}}
\end{center}
\end{titlepage}

#4 22. 12. 2013 10:16

Marc27
Reputace:   

↑ študiózo:
Děkuji Vám moc. Omlouvám se,ale nevěděl jsem kam bych svůj problém napsal a jelikož laTex používají hodně vysokoškoláci napadlo mne to umístit sem. Ještě jednou děkuji.

Zápatí