Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím ve spolek a přeji klidné svátky. Měl bych prosbičku. potřeboval bych zjistit jak začít s tímto integrálem . Nemůžu najít zádný způsob, vidím tam tři členy x, cosx a sin^3x a prostě nevím. Doufám, že mi bude stačit naklepnutí, díky moc. :)
↑ zlomenavetev:
Zkusil bych per partes.
Edit: Aha, to už jsi psal v názvu tématu. Tak zkus derivovat x a integrovat zbytek.
↑ LukasM:Nevím jestli jsem to dobře pochopil, ale nemůžu integrovat násobení, ne? Pokud budu derivovat x, tak zbytek je cosx/sin^3x a to musím rozložit znovu teda?
↑ zlomenavetev:
Nechápu co myslíš tím "integrovat násobení". Integrovat součin funkcí samozřejmě jde.
Ano, myslel jsem to tak jak píšeš. Ten integrál bez x je už na výpočet jednoduchý.
↑ LukasM:Musím se přiznat, že už jsem úplně mimo, ale to asi vidíš. Neumím si ten zlomek rozložit do stavu, kde bych viděl nějaký podobný postup. Napadlo mě dát to na cotgx a 1/Sin^2x, ale v tom také nic nevidím. Mohl bys mě prosím ještě víc pomoc?
↑ zlomenavetev:
Dobrý den,
zkuste integrovat per-partes takto:
kde:
↑ Takjo:
Dobrý den,
do tohohle stádia výpočtu jsem se dostal, problém je, že neumím integrovat výraz . :)
↑ zlomenavetev:
Ahoj, integraci výrazu bych řešil pomocí substituce, kdy .
Nechtěl jsem to řešit pomocí substituce, ale výsledek mi vyšel jednoduše a hned. Díky všem za pomoc a přeji hezký zbytek dne :)
Stránky: 1