Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
prosím, mohli by jste mi ještě někdo poradit:
výpočtěte obsah čtverce, jehož rovnoběžné strany leží na přímkách daných rovnicemi.
výsledek s=
3x-11y+5=0
3x-11y-12=0
já jsem to totiž vynásobila
3x-11y+5=0/-1
3x-11y-12=0
-3x+11y-5=0
3x-11y-12=0
-17=0
a nyní nemám žádnou neznámou
tudíž nevím co dál
Musíš rozmýšľať, čo robíš. Ak predpokladáš pre nejaké
platnosť tých dvoch vzťahov, tak tým hľadáš vlastne spoločné body tých priamok, ktoré zrejme nie sú, nakoľko sú rovnobežné.
Na obsah štvorca potrebuješ dĺžku strany. Tá je zrejme rovná vzdialenosti tých rovnobežných priamok.
↑ lotoska:
Tak ne, jak napsal kolega ↑ BakyX:, musíte zjistit stranu čtverce. Ta se rovná
vzdálenosti mezi oběma danými rovnoběžkami.
Jejich vzdálenost zjistíte např. tak, že si určíte bod ležící na jedné z rovnoběžek, a spočítáte
(podle vzrorečku) vzdálenost tohoto bodu od druhé rovnoběžky.
Umocněním takto zjištěné vzdálenosti dostanete hledaný obsah čtverce.
↑ lotoska:
Ta vzdálenost rovnoběžek vychází
(podle Vašeho výpočtu - někde
děláte chybu).
Edit: Doplněno
a plocha čtverce = 
Ahoj ↑ lotoska:,
ten bod na jednej z rovnobežiek musí mať dve súradnice. Ja som si zvolila x=2 a potom mi vyšlo y=1. Teda bod M[2;1] leží na prvej rovnobežke. A teraz treba zistiť jeho vzdialenosť od druhej rovnobežky...
↑ lotoska:
keď chceš nájsť súradnice nejakého bodu ležiaceho na nejakej priamke, tak vyjdeš z rovnice priamky, zvolíš si ľubovoľné x a vypočítaš z tej rovnice y... Pracuješ teda iba s rovnicou jednej priamky - zvolíš x, dopočítaš y (keď volíš šikovne, môžu Ti vyjsť obe súradnice celočíselné...
↑ lotoska:,
máš tam niekoľko chýb. Zle si dosadila (šlo o vzdialenosť od priamky q, a nie p). Numericky to tiež nebolo správne, 3.2+ (-11).1+5=0, a nie 3, ako uvádzaš. A ešte Ti chýba absolútna hodnota v čitateli.

Stránky: 1