Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,potřebovala bych poradit. Dělala jsem zkumavkové reakce monohydrátu šťavelanu vápenatého:a)v HCl,b)v kyselině octové,c)v roztoku NH4Cl d)ve vodě. A ve všech mi vyšel bílý zákal tak nevím co s tím. Měla jsem zjistit rozpustnost ve všech těchto roztocích a napsat pro každý rovnici. Nevím jaký mam vyvodit zaver.
Dekuji za odpoved
↑ mar92:
Zdravím.
Musíte přidat víc rozpouštědla. Šťavelan vápenatý je ve vodě nerozpustný. Ve velmi kyselém prostředí (koncentrované HCl) by se mohl rozpouštět, ale nevím to jistě.
Jinak ve všech ostatních případech by se šťavelan neměl rozpouštět, takže ten bílý zákal odpovídá...
Takže když bych měla napsat rovnice,tak ve všech případech nic nevzniká akorát u té HCl by vznikala kys šťavelová a chlorid vápenatý? A ještě mě trochu mate že v zadaní u rozpouštědla NH4Cl bylo napsaný vysvětlete pozorovaný děj. Jenže mě vznikl bílý zakal jako u všech ostatních
Když děláte nějakou analytickou reakci, tak musíte použít co nejmenší množství látky, tu přidávanou musíte přilévat po kapkách a do zřejmého nadbytku. Zkuste to s tím salmiakem.