Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jelena: edit viz pravidla
Dobrý den, prosím o pomoc s těmito úlohami
1),,Mysli si libovolné celé číslo, zvětši je o tři, výsledek vynásob třemi, získané číslo zmenši o deset, výsledek znovu vynásob třemi a nakonec přičti původní číslo zvětšené o tři. Řekni mi výsledek a já ti povím, které číslo sis myslel.''
výsledek - myšlené číslo je jedna desetina oznámeného čísla.

Ahoj ↑ 1234:
1) Zkoušela jsem to spočítat a k výsledku jsem se dostala, nevím sice zda je ten postup úplně správný, ale vyšlo to :)
x-libovolné číslo
zvětši jej o 3 = zkus sama
výsledek vynásob třemi = mělo by ti vyjít 3x+9
výsledek 3x+9 zmenši o deset = zkus sama
To co ti vyšlo vynásob třemi = měla by jsi dostat 9x-3
k číslo 9x-3 přičti libovolné číslo zvětšené o 3 = 9x-3+x+3
Vyjde nám 10x
Tato úloha je spíš matematická hříčka, než slovní úloha, ať do zadání vložíte jakékoliv celé číslo, vždy Vám vyjde 10-krát zvětšené.
↑ xstudentíkx:
Zdravím a děkuji za pomoc pro ↑ 1234:. jen prosba - dle pravidel v tématu má být jedna úloha + vlastní návrh autora tématu, alespoň nějaký pokus. Tak to, prosím, podpoř. Úvodní téma jsem editovala, aby byl jen jeden dotaz.
Děkuji.

↑ jelena:
Také zdravím
Dobře, příspěvek trochu předělám a nechám zadavatelku trochu popřemýšlet :)
↑ xstudentíkx:
Děkuji mockrát,už vím jak na to. :)
Jinak omlouvám se za nedodržení pravidel, příště si dám na to větší pozor. :)
↑ xstudentíkx:
Spíš já nevím jak a co. Mělo vyjít že myšlené číslo je desetina oznámeného čísla, tobě vyšlo že myšlené číslo je 3. To asi nebude úplně správně, ne? Nebo mi něco uniká?
Navíc když 3x+9 zmenším o deset a vynásobím třemi, nedostanu 9x-33...

↑ LukasM:
Ano, máš pravdu, ale s trochou štěstí mi stejně vyšel "správný výsledek" (jeden z mnoha), bohužel však nesprávnou rovnicí.
Rozhodně je to však pěkná hříčka :)
↑ xstudentíkx:
Přišla jsem na rovnici. Nevím sice, jestli je zcela správně zapsaná, ale vyšlo mi to. :)
[ (x+3) * 3 - 10 ] * 3 + x + 3 = 9x + 27 - 30 + x + 3 = 10x