Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím si poradit s tímto příkladem, dostali jsme ho za domácí úkol na prázdniny z fyziky protože jsme si začali opakovat skupenské teplo ..... Trochu jsem to pozapomněl. Prosím o vyřešení postupem děkuji.
Jdeme otevřít dveře trezoru, máme na to půl minuty. Chceme ho otevřít plazmovým hořákem, ale nevíme, zda bude mít tento hořák dostatečný výkon.
Dveře trezoru jsou titanové, hrubé 7 cm a my potřebuje roztavit 1 cm široký pás dveří kolem čtverce s hranou 1 metr. Kolem celého trezoru je 30 ° C. Počítejme s tím že náš hořák taví bez ztrát.
Vypočítejte, jaký nejmenší výkon hořáku potřebujeme, aby se nám podařil otevřít ve stanoveném čase. Kolik energie na to spotřebujeme?
Měrná tepelná kapacita titanu je 520 J / kg ° C a skupenské teplo tání je
302 kJ / kg. Teplota tání titanu je 1668 ° C.

Mně vyšel výsledek že teplo které přijalo je 500575,63 Joulů. Vycházel jsem ze vzorce Q = č.m. rozdíl teplot tání titanu a okolní teploty ale nevím jestli je to dobře, jestli nemám brát rozdíl mezi táním tiatánu a plazmovým hořákem?

Prosím o pomoc.

Objem toho pásku jsem počítal takto:
Máme 1 metr = 100 cm a 7 cm hloubka, takže V = 100.100.7 = 70000 cm krychlových.
Teď ten pásek:
102.102.7 = 10404.7 = 72828 cm krychlových. A teď od toho odečte a dostane objem pásku: 72828 - 70000 = 2828 cm krychlových
2828. 4,506 = 12742,968 gramů, což je 12,742968 kilogramů.
Ale to je totéž.

Jaký je vzorec na teplo na roztavení při teplotě tání? Ale jinak vyšlo mi to jako tobě, ledaže jsme se ještě neučili mocniny. Nemá tam nějakou fukce ten plazmový hořák ve výsledku, kde je?
Díki moc.
↑ Peterslovak: Teplo potrebné na roztavenie, nájdeš aj
skupenské teplo tání
ale predtým ešte treba zohriať z 30 °C na teplotu topenia.

Ale proč máš tam v násobení číslo 1000 tedy 10 na třetí?

Jaj, díky už jsem k tomu došel, nemá tam žádnou roli ten hořák, nějaká konstanta ...? Díki moc
↑ Peterslovak: Ale určite v reáli sú tam ešte rôzne konštanty, ktoré zohľadňujú typ horáku, uhol natočenia, atď... to sú čísla, ktoré sa stanovujú experimentom.
Nám vo výpočte ešte veľa tepla unikne do celého trezoru, teplo je veľmi neposedné a nezostane
len v našom úzkom páse okolo miesta rezu.
Ale príklad asi bol zameraný hlavne na merné a skupenské teplo. A keď povieme, že sme vypočítali minimálny príkon, tak sme pravdovravnejší.

V zadaném příkladu bylo že hořák taví bez ztrát, to znamená že příkon = výkon, že? Takže nám opravdu stačí jen výpočet příkonu. Díki moc.
V zadaném příkladu bylo že hořák taví bez ztrát, to znamená že příkon = výkon, že?
Ano.