Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím Vás, jak by se měl řešit tento příklad?
Střelec střílí 5krát na terč. Za každý zásah získá 3 body, nezasáhne-li cíl, ztratí 1 bod. Pravděpodobnost zásahu při jednom výstřelu je 2/3. Určete pravděpodobnostní funkci náhodné veličiny počtu bodů, které může střelec získat.
děkuji moc...
Nechci ti říkat jak se máš učit, ale píšeš si tady o rady k základním příkladům(černé a bílé kuličky) a zároveň se vrháš na náhodné veličiny. To mi nepříjde jako moc šťastný krok. Dobré budeš když si uděláš jasno v základech a pak to budeš mít mnohem jednodušší. Vím, že to prostě chceš mít spočtené, ale stejně nějakou tu písemku psát budeš a tam budeš odkázaná jenom na sebe.
↑ sakuralu:
Šance, že zasáhne právě
výstřely, je
.
Zasáhne-li právě
výstřely, počet bodů, které získá, bude
.
Takže pravděpodobnost, že získá
bodů, je
.
Abychom zjednodušili zápis, uděláme substituci
.
Potom pravděpodobnost, že získá
bodů, bude:
může nabývat hodnot
až
, tj.
může nabývat hodnot
.
Pravděpodobnostní funkce bude
.
Je to jasný?
Děkuji moc za rady... matematika je bohužel můj kámen úrazu a jsem ráda, když vím, jak se ty příklady počítají a můžu se na nich naučit další - jiné příklady. Sedím nad tím a snažím se to pochopit, ale někdy si už vážně nevím rady... ↑ Creatives:
A tenhle příklad je ti už jasný?
je mi jasná podstata, ale nevím, proč se tam musí dávat to (5 C k), protože v předchozích příkladech jsem to tam nedávala a vyšlo mi to a najednou to tam je... a děkuji.:) ↑ KennyMcCormick:
OK, není zač. :-)