Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím Vás, jak se má řešit tento příklad?
Hodíme postupně dvě hrací kostky. Určete pravděpodobnosti v jednotlivých úlohách a rozhodněte, zda formulované jevy jsou nezávislé
d) na obou kostkách bude součet větší než 8. když na první koste padl sudý počet ok
Výsledek je 2/9. Mně to vychází 1/9, tudíž nechápu výsledek 2/9.
Děkuji.
Použij podmíněnou pravděpodobnost. Vypiš si příznivé jevy pro A potom pro B a průnikem budeš rozumět počet možností které jsou společné, můžou nastat současně. Průnik je komutativní operace.
já to asi dělám špatně, pořád mi to vychází 1/6... sudá čísla jsou 4 a 6 a aby to bylo větší než 9, tak musí padnou čísla 4,5,6... a vím, jak vypadá vzorec, ale stejně mi to nevychází. ↑ Creatives:
Ještě 2 je sudá. Nemá to být větší rovno osmi? Ale stejně to vychází jinak než 2/9. Je to zadání opravdu takhle? Kdyby bylo zadání větší rovno deseti, tak to jsou 2/9. :D Jestli se nepletu..
No tak to je jasný. Větší než 9 je větší rovno 10. :) Napsala jsi totiž v úvodu osmičku.. Máme jev B: Na 1.kostce padlo sudé číslo. Množina těchhle jevů je 18 (napiš si je). Jev A: Součet je větší než devět. Průnik množin A, B jsou 4 prvky - (4,6),(6,4),(6,5),(6,6). No a podle vzorce pro podmíněnou pravděpodobnost P(A/B) dostaneme 4/18 = 2/9.
Na 1. kostce padlo sudé číslo. Na druhé kostce mohlo padnout cokoliv. Tak si to rozepíšeme:
(2,1),(2,2),(2,3)......(2,6)
(4,1),(4,2)..............(4,6)
(6,1),(6,2),.............(6,6)
To je 6 sloupců a 3 řádky, množina má 18 prvků. Pak najdeš ty dvojice, jejichž součet je větší než devět.